In focus

Onze visie op duurzaamheid

Wij willen een mode-platform zijn met een positieve impact op de mens en de planeet.

In focus

Wat is

duurzame mode?

Duurzame mode betekent rekening houden met de planeet en de mensen die erop leven. Het gaat om een breed scala aan onderwerpen zoals ethische werkomstandigheden, milieu-impact en dierenwelzijn. Wij vinden het belangrijk om duurzamere mode en beauty toegankelijk te maken en duidelijkheid te scheppen in de verschillende certificeringen die er zijn. Daarom hebben we een selectie samengesteld van speciaal gelabelde items en deze gemarkeerd met de vlag 'Duurzaamheid'. Meer informatie over onze inzet op het gebied van duurzaamheid vind je op onze bedrijfspagina.

Betrouwbare duurzaamheidscriteria

Mode items worden gemarkeerd met de duurzaamheidsvlag als ze aan één of meer van onze duurzaamheidscriteria voldoen die je hieronder kunt vinden. Deze omvatten sociale standaarden, milieustandaarden en standaarden voor dierenwelzijn. Onze criteria zijn in lijn met internationaal erkende goede voorbeelden uit de mode, waaronder de Higg Materials Sustainability Index en de lijst van Preferred Fibers and Materials van Textile Exchange. Onze duurzaamheidscriteria hebben momenteel betrekking tot factoren met de meeste milieu-impact, zoals materialen en productie. We tonen ook certificeringen van derden, zoals Fairtrade en de Global Organic Textile Standard. We erkennen echter dat merken vaak meer doen aan duurzame vernieuwing dan in certificeringen wordt aangemerkt en we willen graag samenwerken om manieren te vinden waarop deze onder de aandacht kunnen worden gebracht.

GOTS - organic
GOTS - Global Organic Textile Standard is één van de toonaangevende en meest vertrouwde keurmerken voor textiel gemaakt van biologisch geteelde grondstoffen. Producten met dit label bestaan uit ten minste 95% biologisch materiaal en elke fase van de supplychain is onafhankelijk gecertificeerd, zodat een milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde productie kan worden gegarandeerd tot aan het eindproduct.
GOTS - made with organic materials
De Global Organic Textile Standard (GOTS) is één van de toonaangevende en meest vertrouwde keurmerken voor textiel gemaakt van biologisch geteelde grondstoffen. Producten met dit label bestaan uit ten minste 70% biologisch materiaal en elke fase van de supplychain is onafhankelijk gecertificeerd, zodat een milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde productie kan worden gegarandeerd tot aan het eindproduct.
Fairtrade Certified Cotton
Fairtrade Cotton zorgt ervoor dat boeren een eerlijke prijs en extra handelspremies ontvangen om terug te investeren in hun lokale gemeenschappen. Fairtrade Cotton beschermt de gezondheid en veiligheid van boeren, bevordert een efficiënt watergebruik en verbiedt het gebruik van gevaarlijke chemicaliën of genetisch gemodificeerde katoenzaden. Producten met dit label zijn gemaakt met minimaal 50% Fairtrade-katoen.
GRS - Global Recycle Standard
De Global Recycled Standard is een van de toonaangevende en meest vertrouwde certificeringen voor producten gemaakt van gerecycled materiaal. Producten met dit label zijn gemaakt met ten minste 50% gerecycled materiaal en elke fase van de supply chain is onafhankelijk gecertificeerd om een milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde productie te garanderen tot aan het eindproduct.
Responsible Down Standard
Alle dons in dit product is gecertificeerd volgens de Responsible Down Standard, die respect voor het dierenwelzijn garandeert en de verwijdering van dons van levende vogels en gedwongen voeding verbiedt.
Responsible Wool Standard
Alle wol in dit product is gecertificeerd volgens de Responsible Wool Standard, die respect voor dierenwelzijn en de beste processen met betrekking tot het beheer en de bescherming van het land garandeert.
OCS - Organic Content Standard
De Organic Content Standard biedt een sterk chain of custody-systeem om biologische samenstelling van de bron van de grondstof tot het eindproduct te verifiëren. Producten met dit label bij Zalando bevatten ten minste 95% biologisch materiaal en elke fase van de supplychain is onafhankelijk gecertificeerd. De certificering heeft geen betrekking op het gebruik van chemicaliën of milieu- en sociale aspecten van productie.
OCS - Organic Blended Content Standard
De Organic Content Standard biedt een sterk chain of custody-systeem om biologische samenstelling van de bron van de grondstof tot het eindproduct te verifiëren. Producten met dit label bij Zalando bevatten ten minste 50% biologisch materiaal en elke fase van de supplychain is onafhankelijk gecertificeerd. De certificering heeft geen betrekking op het gebruik van chemicaliën of milieu- en sociale aspecten van productie.
Leather Working Group (Gold)
Het leer van dit product is afkomstig van milieuvriendelijke leerfabrikanten die gecontroleerd en gecertificeerd zijn via het Leather Working Group-protocol. In dit geval heeft de gecontroleerde leerlooierij de hoogste kwalificatie gehaald: gold.
Leather Working Group (Silver)
Het leer van dit product is afkomstig van milieuvriendelijke leerfabrikanten die gecontroleerd en gecertificeerd zijn via het Leather Working Group-protocol. In dit geval heeft de gecontroleerde leerlooierij de kwalificatie "silver" gekregen.
Leather Working Group (Brons)
Het leer van dit product is afkomstig van milieuvriendelijke leerfabrikanten die gecontroleerd en gecertificeerd zijn via het Leather Working Group-protocol. In dit geval heeft de gecontroleerde leerlooierij de kwalificatie "brons" gekregen.
Better Cotton Initiative
Door katoenen items van dit merk te kopen, steun je een duurzamere katoenteelt. Items met dit label bevatten ten minste 50% katoen, van een detailhandelaar of merk dat zich inzet voor Better Cotton en investeert in BCI Farmers. Dit betekent niet dat het product is gemaakt van fysiek traceerbaar Better Cotton.
EU Ecolabel
Het EU-ecolabel is een keurmerk voor milieukundige uitmuntendheid, dat wordt toegekend aan producten en diensten die voldoen aan hoge milieunormen gedurende hun volledige levenscyclus: van delving tot productie, distributie en afvalverwerking.
biologisch katoen
Het Zalando-label voor biologisch katoen duidt producten aan die deels of helemaal bestaan uit biologische vezels. Biologisch katoen is geproduceerd zonder enig gebruik van synthetische chemicaliën zoals pesticiden, ontbladeringsmiddelen en kunstmest of genetisch gemanipuleerde zaden. Deze zorgzaamheid draagt bij tot een mooiere planeet.
Gemaakt van lyocell, een milieuvriendelijk materiaal
Dit item is gemaakt van ten minste 50% lyocell en heeft ons label voor ecologische materialen gekregen om de lagere milieu-impact van dit materiaal te erkennen. Lyocell is een vezel gemaakt van houtpulp die, in tegenstelling tot conventionele viscose, wordt vervaardigd met een organisch oplosmiddel in een "closed loop" -proces. Dit betekent dat 99,5% van de chemicaliën die in het proces worden gebruikt opnieuw worden gerecycled, en nog een keer, en nog een keer ...
Gemaakt van LENZING™ TENCEL™, een milieuvriendelijk materiaal
Dit item is gemaakt van ten minste 50% LENZING™ TENCEL™ vezels en heeft ons label voor ecologische materialen gekregen om de lagere milieu-impact van dit materiaal te erkennen. LENZING™ TENCEL™ is een vezel gemaakt van houtpulp die, in tegenstelling tot conventionele viscose, wordt vervaardigd met behulp van een oplosmiddel met lage toxiciteit in een "closed loop" -proces. Dit betekent dat 99,5% van de chemicaliën die in het proces worden gebruikt opnieuw worden gerecycled, en nog een keer, en nog een keer ...
Gemaakt van LENZING™ VISCOSE, een milieuvriendelijk materiaal
Dit item is gemaakt van ten minste 50% Lenzing Viscose ™ en heeft ons label voor ecologische materialen gekregen om de lagere milieu-impact van dit materiaal te erkennen. In tegenstelling tot sommige conventionele viscosefabrikanten traceert Lenzing hun hele supplychain om te garanderen dat Lenzing Viscose ™ altijd afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.
Gemaakt van LENZING™ ECOVERO™, een milieuvriendelijk materiaal
Dit item is gemaakt van ten minste 50% LENZING™ ECOVERO™ viscose vezels. In tegenstelling tot conventionele viscose, worden LENZING™ ECOVERO™ gemaakt van duurzaam hout en pulp, waardoor er 50% minder CO2-emissie en waterverbruik plaatsvind.
Gemaakt van Birla SpunShades, een milieuvriendelijk materiaal
Dit item is gemaakt van ten minste 50% Birla SpunShades en heeft ons label voor ecologische materialen gekregen om de lagere milieu-impact van dit materiaal te erkennen. Birla SpunShades-viscosevezels worden gekleurd door de kleurstof in de vezel zelf te injecteren, waardoor gemiddeld meer dan 30 liter water per meter stof wordt bespaard in vergelijking met conventionele verfmethoden.
Gemaakt van gerecycled polyester
Door minimaal 20% gerecycled polyester te gebruiken in plaats van nieuw polyester, is dit artikel gemaakt met minder water, energie en afval.
Gemaakt van gerecycled nylon
Door minimaal 20% gerecycled nylon te gebruiken in plaats van nieuw nylon, is dit artikel gemaakt met minder water, energie en afval.
Gemaakt van gerecycled katoen
Door minimaal 20% gerecycled katoen te gebruiken in plaats van nieuw katoen, is dit artikel gemaakt met minder water, energie en afval.
Gemaakt van gerecyclede wol
Door minimaal 20% gerecyclede wol te gebruiken in plaats van nieuwe wol, is dit artikel gemaakt met minder water, energie en afval.
Gemaakt met gerecyclede plantaardige vezels.
Dit item is gemaakt van ten minste 20% recycled cellulosic vezels, zoals LENZING™ TENCEL™ with REFIBRA™, waardoor er minder waterverbuik, energieverbruik en afval ontstaat tijdens de productie.
Gemaakt van gerecycled dons
Door minimaal 20% gerecyclede donsveren te gebruiken in plaats van nieuwe dons, is dit artikel gemaakt met minder water, energie en afval.
Gemaakt van gerecycled leder
Door minimaal 20% gerecycled leer te gebruiken in plaats van nieuw leder, is dit artikel gemaakt met minder water, energie en afval.
Gemaakt van gerecycled rubber
Door minimaal 20% gerecycled rubber te gebruiken in plaats van nieuw rubber, is dit artikel gemaakt met minder water, energie en afval.
Gemaakt met gerecycled plastic
Door minimaal 20% gerecycled plastic te gebruiken in plaats van nieuw plastic, is dit artikel gemaakt met minder water, energie en afval.
Gemaakt met gerecycled metaal
Door minimaal 20% gerecycled metaal te gebruiken in plaats van nieuw metaal, is dit artikel gemaakt met minder water, energie en afval.
Gemaakt met vernieuwende alternatieven voor leer
Dit artikel bevat geen dierlijk leer en is gemaakt met minimaal 20% plantaardig materiaal, zoals ananas, appel of champignons. Het resultaat? Een innovatief alternatief voor dierenleer dat materialen nieuw leven inblaast die anders in de prullenbak zouden belanden.
Gemaakt met organische alternatieven voor fossiele brandstoffen
Dit artikel is gemaakt met minimaal 20% plantaardige materialen zoals maïs, algen of bio-acetaat zonder conventionele plastic additieven. Het resultaat? U helpt het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen.
Gemaakt met innovatieve materialen upcycled van afval
Dit item is gemaakt met ten minste 20% plantaardige materialen, zoals appelsienschil, koffiedik of zelfs vissenhuid. Het resultaat? Je helpt de mode-industrie om te innoveren en materialen die anders in de vuilnis zouden belanden nieuw leven in te blazen.
OEKO-TEX® Made in Green
Dit item is OEKO-TEX® Made in Green gecertificeerd en is vervaardigd in milieuvriendelijke faciliteiten onder veilige en maatschappelijk verantwoorde arbeidsomstandigheden, met materialen die zijn getest op schadelijke stoffen in overeenstemming met de OEKO-TEX®-richtlijnen.
Gemaakt van chroomvrij gelooid leer
Het leer in dit item is verwerkt zonder chroom. In plaats daarvan werden synthetische of plantaardige onderdelen van bomen zoals eik, kastanje en mimosa gebruikt. Het resultaat? Een gemakkelijker biologisch afbreekbaar materiaal en een veiligere omgeving voor werknemers.
Gemaakt met polyurethaan op waterbasis
Dit item is gemaakt met ten minste 50% kunstleer dat vervaardigd is volgens een duurzamer proces zonder chemische oplosmiddelen en tot 95% minder water en 50% minder energie dan conventioneel polyurethaan. Het resultaat? Een kleinere ecologische voetafdruk en veiligere fabrieken voor werknemers.
bluesign®
Dit item is gemaakt met bluesign®-gecertificeerde stoffen. Het systeem achter bluesign® zorgt ervoor dat items worden vervaardigd in een schoon proces dat meer dan 900 gevaarlijke chemicaliën monitort. bluesign® zorgt ervoor dat fabrikanten en merken verantwoord en duurzaam handelen met betrekking tot mens, milieu en de hulpbronnen van de wereld.
Sustainable Textile Production (STeP) by OEKO-TEX®
Dit item is STeP door OEKO-TEX® gecertificeerd en is gemaakt in milieuvriendelijke faciliteiten onder veilige en maatschappelijk verantwoorde arbeidsomstandigheden.

Ontdek

In één klik naar duurzamere looks

Over de criteria

Zo bepalen wij onze standaarden

Wij streven naar positieve verandering in de mode-industrie. Daarom werken wij alleen samen met merken die dezelfde waarden hebben. Duurzaamheid is een complex onderwerp. Wij willen je duidelijke, transparante en betrouwbare informatie rond duurzaamheidsonderwerpen aanbieden. Wij willen de aandacht vestigen op artikelen die duurzamer geproduceerd zijn dan een normaal product. Op basis van onafhankelijke certificaten en data uit de Higg Material Sustainability Index bepalen wij onze standaard. De Higg Index meet de impact van een product op het milieu.

Pre-owned mode

Materiaalhergebruik, itemhergebruik

We zijn toegewijd aan het creëren van een minder verspillende, meer circulaire toekomst van mode. Door het zoeken naar een nieuwe eigenaar voor pre-owned items, streven we ernaar de levensduur van minstens 50 miljoen producten te verlengen tegen 2023. Daarnaast werken we aan een duurzamere opzet voor verpakkingen.
We zijn toegewijd aan het creëren van een minder verspillende, meer circulaire toekomst van mode. Door het zoeken naar een nieuwe eigenaar voor pre-owned items, streven we ernaar de levensduur van minstens 50 miljoen producten te verlengen tegen 2023. Daarnaast werken we aan een duurzamere opzet voor verpakkingen.

Pre-owned mode

Materiaalhergebruik, itemhergebruik

We zijn toegewijd aan het creëren van een minder verspillende, meer circulaire toekomst van mode. Door het zoeken naar een nieuwe eigenaar voor pre-owned items, streven we ernaar de levensduur van minstens 50 miljoen producten te verlengen tegen 2023. Daarnaast werken we aan een duurzamere opzet voor verpakkingen.
We zijn toegewijd aan het creëren van een minder verspillende, meer circulaire toekomst van mode. Door het zoeken naar een nieuwe eigenaar voor pre-owned items, streven we ernaar de levensduur van minstens 50 miljoen producten te verlengen tegen 2023. Daarnaast werken we aan een duurzamere opzet voor verpakkingen.
Pre-owned mode

De mode voorbij

Duurzamere beautyproducten

De mode voorbij

Betrouwbare duurzaamheidscriteria

In vele landen vinden onze klanten duurzamere beautyproducten dankzij het duurzaamheidslabel op de website. Zo kan jij je waarden matchen met je aankopen. Voor de ontwikkeling van onze duurzaamheidscriteria werkten wij samen met gespecialiseerde chemie-experts van de Universiteit van Santiago de Compostela en merken die pioniers zijn in de beauty-industrie. Net zoals onze duurzaamheidscriteria voor mode, willen wij onze duurzaamheidsstandaarden voor beauty- & verzorgingsproducten blijven verbeteren.

Minder verpakkingsmateriaal
Gerecycled of herbruikbaar: de verpakking van dit product is gemaakt van ten minste 50% gerecycled materiaal, of het is speciaal ontworpen om opnieuw gevuld en gebruikt te worden.
Met respect voor de natuur
Voor een groenere planeet: dit product helpt onze bossen te beschermen door het gebruik van 100% FSC-gecertificeerd hout of papier, of palmolie uit duurzaam beheerde bronnen.
Biologisch afbreekbaar
Veilig terug naar de natuur: alle ingrediënten in dit product zijn biologisch afbreekbaar. Het kan dus op natuurlijke wijze afgebroken worden zonder negatieve gevolgen voor het milieu.
Biologisch
Van de aarde: dit product is gemaakt met ingrediënten waarvan ten minste 50% afkomstig is van biologische landbouw of wildoogst. Indien mogelijk hebben we er ook voor gezorgd dat het gecertificeerd is volgens een onafhankelijke norm.
Diervriendelijk
Goed nieuws: Dit product is gecertificeerd door externe dierenwelzijnsorganisaties. Niets dan liefde voor onze harige vriendjes.
Natuurlijk
Geen verrassingen: minimaal 95% van de ingrediënten in dit product zijn afkomstig van planten, dieren, micro-organismen of mineralen. Waar mogelijk hebben we er ook voor gezorgd dat het gecertificeerd is volgens een onafhankelijke norm.

Meer informatie

De CO2-uitstoot door verzending

We hebben de uitstoot per bestelling sinds 2017 met 29% teruggebracht door over te stappen op hernieuwbare energie in bijna al onze kantoren en al onze Duitse en Poolse logistieke centra. Qua verpakking werken we samen met top vernieuwers en de industrie om duurzamere materialen te gebruiken, zoals gerecycled karton en plastic. Naast deze maatregelen zijn we CO2-neutraal in onze eigen operaties, leveringen en retouren (incl. verpakking) en door compensatie met Gold-Standard herbebossingsprojecten in Ethiopië. Je kunt zelf ook je steentje bijdragen door het selectievakje voor CO2-compensatie aan te vinken tijdens het afrekenen.

Meer informatie

Verpakkingen

Onze dozen zijn gemaakt van 100% gerecycled karton en de branding wordt gedaan met inkt op waterbasis. Verzendzakken zijn gemaakt van 80% post-consumer gerecycled (PCR) plastic. Polybags (de dunne beschermhoezen rond ons textiel) die nodig zijn om items tegen beschadiging te beschermen, zijn gemaakt van 64% gerecycled plastic en de beautyzakjes voor cosmetische producten worden inmiddels van 100% gerecycled papier gemaakt. Draag alsjeblieft je steentje bij door je afval te scheiden en de verpakking in de juiste prullenbak te gooien, zodat er weer iets nieuws van kan worden gemaakt.

Meer informatie

Vegan producten

Dierenwelzijn is een erg belangrijk onderwerp voor ons en we onderzoeken manieren om vegan items onder de aandacht te brengen bij onze klanten. Momenteel worden vegan items nog niet gekenmerkt door de duurzaamheidsvlag, tenzij ze ook voldoen aan een van de duurzaamheidscriteria, zoals het gebruik van milieuvriendelijke materialen of organische ingrediënten. We kijken hoe we onze duurzaamheidscriteria kunnen uitbreiden met meer diervriendelijke opties, en tegelijkertijd de lange termijn impact van kunststoffen en synthetische materialen op onze planeet in evenwicht kunnen houden.