Bronzer

Populaire filters
145 artikelen weergegeven

Alles wat je moet weten over bronzer en meer!

Ben je toe aan een subtiel kleurtje of een ‘net-terug-van-drie-weken-strandvakantie’-look? Zeg dan ja tegen bronzer! Als je geen idee hebt wat je er allemaal mee kunt, zijn wij hier om je op weg te helpen. Lees verder voor een antwoord op al je brandende vragen.

Waarom bronzer?

Laat je vooral niet afschrikken door de vroegere horrorverhalen over veel te bruine of oranje gezichten, want die tijden zijn lang vervlogen. Tegenwoordig zijn er poeders, crèmes en zelfs vloeibare varianten te krijgen, waarmee je je gezicht eenvoudig een natuurlijk zonnig kleurtje geeft. Je merkt dat je gezicht er warmer en gezonder uit gaat zien. Ideaal dus, vooral in tijden waarin je het niet van het weer moet hebben.

Kun je dat niet gewoon fixen met je vertrouwde BB cream of foundation? Dat kan, maar met die producten wordt het verschil in kleur met de rest van je lichaam al gauw te extreem. Omdat bronzer een subtiele bruine kleur heeft en je hem alleen aanbrengt op de plekken die gewoonlijk de meeste zon vangen, krijg je een mooie zongebruinde look.

Oké, maar hoe vind ik er een die bij mijn huid past?

Er bestaan producten voor elke huidskleur en voor elke smaak. Ze geven een matte, glanzende of shiny afwerking en komen als poeder, crème of in vloeibare vorm. Hoewel varianten met extra glitter perfect kunnen zijn voor een avondje uit, is een (semi-)matte of licht glanzende bronzer een subtielere optie voor overdag.

Door de juiste tint te kiezen loop je in no time rond met een stralende vakantiegloed op je gezicht. Hier zijn enkele kleurgerelateerde tips:

  • Je gekozen product moet één of twee tinten donkerder zijn dan je huidskleur. Wees niet té enthousiast, het contrast mag niet te groot zijn.
  • Vermijd warme tinten op een lichte tot gemiddelde huidskleur om een worteltjeslook te voorkomen. Jij bent waarschijnlijk beter af met een neutrale tint of een koelere basis om je favoriete features te benadrukken.
  • Heb je een olijfkleurige ondertoon of donkere huidskleur? Een oranje ondertoon in je product zorgt juist voor warmte in jouw gezicht.
  • Wil je meteen je rimpeltjes wegwerken, dan kun je beter kiezen voor een product zonder al te veel glitter. Mat of lichte glans is jouw ding.

Poeders zijn het makkelijkst aan te brengen en te blenden. Als je last hebt van een droge huid, is de beste optie echter een crème of vloeibare variant, of een bronzer met hydraterende eigenschappen. Overweeg ook een goed voedende dagcrème te gebruiken als aanvulling. Bij een vettere huid kun je te veel glans of glitter in het product beter voorkomen; dit zorgt er namelijk voor dat het resultaat er extra vettig uit kan zien.

Welke tools heb ik nodig en hoe breng ik het aan?

Allereerst: de juiste kwast is het halve werk (dat wil zeggen, als je voor een poeder hebt gekozen). Gebruik een grote, zachte poederkwast of een speciale bronzerkwast. Andere kwasten, vooral de minder flexibele, geven te harde lijnen en geen natuurlijk effect. Rol de zijkanten van de kwast over je product en tik hem even af om het poeder eenvoudig en gelijkmatig te kunnen verspreiden.

Begin met een kleine hoeveelheid en bouw je tan laagje voor laagje op tot je het gewenste resultaat hebt. Richt je op de delen van je gezicht die in de zomer het eerst een kleurtje krijgen. Zo blijft het natuurlijk. Misschien kom je in de verleiding om je hele gezicht te bedekken. Dit kan eventueel wel, maar houd het dan echt bij een flinterdun laagje.

De meeste zongenieters bruinen het snelst op hun voorhoofd, neus, jukbeenderen en kaaklijn. De magische '3' kan je helpen in je zoektocht naar deze uitstekende gezichtsdelen. Hierbij maak je een beweging in een drievorm, van je voorhoofd in een ronde beweging naar je jukbeenderen en in nog een halve cirkel richting je kaak. Eindig met een snufje op je neus.

En we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: blend tot er niets meer te blenden valt.

Hoe combineer ik bronzer met mijn andere make-up?

Breng bronzeraan ná je foundation of BB cream. Op die manier smeer je het niet uit en voorkom je vlekken. Als je roodheid in je gezicht hebt, kun je van tevoren een CC cream gebruiken om deze te camoufleren.

Wat is het verschil met contouring? Ze zijn allebei donker en je brengt ze alleen aan op bepaalde delen. Verwarrend! Contouring is er echter voor bedoeld om de lijnen in je gezicht optisch scherper te maken, terwijl bronzer vooral bedoeld is voor een warme, zonnige gloed. Toch kun je het wel gebruiken om je gezicht licht (!) te shapen. Werk je look af met een highlighter om een te donker geheel te voorkomen.

Bronzer is tijdelijk. Je wast het er ’s avonds tijdens je reinigingsroutine gewoon weer af. Wil je een kleurtje dat iets langer blijft zitten, ga dan voor een zelfbruiner. Die vormt een chemische reactie met je dode huidcellen en bij regelmatig smeren blijft je kleurtje een paar weken zitten. Sommige zelfbruiners bevatten ook bronzer, zodat je op dag één al met een licht kleurtje rondloopt.

Wat moet ik er verder nog over weten?

  • Om je gebruinde gezicht mooi te laten matchen met de rest van je lichaam, breng je ook een subtiel laagje aan op de hals en nek. Je kunt zelfs een drupje mengen met een hydraterende dagcrème.
  • Staat er een fotoshoot op het programma? Houd er dan extra rekening mee dat een vette huid de flits van de camera reflecteert. Kies in zo’n situatie voor een matte finish, want die absorbeert het licht.
  • Geen oogschaduw bij de hand? Bronzer is de oplossing. Combineer met een eyeliner, mascara en een felle lipstick & you’re good to go!

Ga direct aan de slag en geniet het hele jaar door van die felbegeerde sunkissedglow.