Gezichtsverzorging voor dames

Populaire filters
1.786 artikelen weergegeven
infoGesponsord
Ga verder in de carouselGa terug in de carousel

Wees lief voor je huid en kies de juiste gezichtsverzorging

Het is belangrijk je huid te hydrateren en te voeden. Maar waarom eigenlijk? En wat kun je nog meer doen om een gezonde huid te krijgen en te houden?

Waarom moet je je huid hydrateren?

Door je huid tegen de zon te beschermen, niet te lang of te heet te douchen, geen sterke zeepmiddelen te gebruiken en ‘s avonds je make-up te verwijderen, zorg je al goed voor je huid. Ook een gezond dieet, voldoende water drinken, een goede nachtrust en het vermijden van stress helpen. Toch kun je een extra handje helpen door je huid regelmatig te hydrateren en te voeden.

Je huid werkt als een beschermlaag voor alles wat eronder zit, en een gezonde huid voelt zacht en soepel aan. Wanneer je huid uitdroogt of beschadigd raakt – door weer en wind, luchtvervuiling, make-up of wondtrauma – verlies je dus ook wat bescherming tegen invloeden van buitenaf. Je huid zal uitdrogen, gaan rimpelen en kan zelfs barsten. Niet alleen ziet je huid er dan niet mooi uit, bacteriën kunnen door de kapotte huid binnendringen en schade aanrichten.

Bovendien vernieuwt je huid zich iedere maand volledig en heeft ze voldoende bouwstoffen nodig om dat te kunnen doen. Het is dus heel belangrijk je huid in een zo goed mogelijke conditie te houden door deze van de juiste gezichtsverzorging te voorzien. En omdat niet iedere huid hetzelfde is, zijn de behoeftes van iedere huid ook anders.

Hoe weet je wat je huidtype is?

Een normale huid is niet te vettig of te droog, je poriën zijn waarschijnlijk nauwelijks zichtbaar en je zult weinig last van acne en huidirritatie hebben. Deze huid heeft geen speciale behoeften.

Wanneer je een droge huid hebt, ziet je huid er waarschijnlijk dof uit en voelt droog aan. Je huid is dun en heeft redelijk fijne poriën. Een droge huid heeft vooral behoefte aan voedingsstoffen die veel in olierijke producten te vinden zijn.

Een vochtarme huid is ook droog, maar te weinig gehydrateerd. Misschien zie je zelfs huidschilfers, kleine barstjes of onzuiverheden. ‘s Winters is het vaak erger en naarmate je ouder wordt, wordt je huid ook droger. Deze huid heeft vooral behoefte aan hydratatie.

Een vette huid glimt eigenlijk altijd, zelfs vrij snel nadat je je gezicht hebt gewassen. Ook heb je waarschijnlijk eerder last van puistjes. Deze huid heeft vooral behoefte aan een regelmatige reiniging.

Ten slotte kun je ook een combinatie van verschillende huidtypes hebben. Je gezicht kan vetter in de T-zone zijn (tussen je ogen en op je neus), terwijl de rest droger is. Voor dit huidtype kun je de zones het beste apart behandelen.

Waarmee verzorg je jouw huid het best?

Gelukkig zijn er voor ieder huidtype allerlei gezichtsverzorgingsproducten om uit te kiezen. Om te beginnen is het dus handig te weten welke soorten er zijn en wat ze doen.

Dagcrèmes, BB cream, CC cream en getinte dagcrèmes hydrateren je huid, helpen bij de aanmaak van nieuwe huidcellen en geven je huid een beschermend laagje. Je gebruikt deze gezichtsverzorgingsproducten iedere ochtend, nadat je je gezicht hebt gewassen. Het grootste verschil tussen dagcrème, BB cream, CC cream en getinte dagcrème is de mate van kleurdekking. Een dagcrème geeft geen dekking, terwijl de andere gezichtsverzorgingsproducten meer of minder dekking geven. Al deze producten hoeven niet in combinatie met een foundation te hoeven worden gebruikt, maar zijn wel de perfecte basis hiervoor, als je extra dekking wenst.

Een nachtcrème voedt en hydrateert je huid ook, maar is daarnaast vooral bedoeld om je huid te herstellen van alle schadelijke invloeden waar je overdag aan hebt blootgestaan. Een serum zorgt voor doelgerichte en geconcentreerde voeding en herstel. Je kunt een nachtcrème en een serum dus het beste in combinatie met elkaar gebruiken. Een serum is ideaal om twee keer per dag te gebruiken, altijd vóór je crème, maar bij één keer per dag kun je dit het best voor het slapengaan doen. Je huid vernieuwt zich namelijk vooral ‘s nachts. Een serum is verder snel en makkelijk in gebruik, omdat het snel door de huid wordt opgenomen.

In plaats van een serum of crème kun je ook een huidolie gebruiken om je huid van voedingsstoffen te voorzien. Een essence en een booster bevatten hoge concentraties van bepaalde stoffen om één probleem intensief aan te pakken. Gebruik deze specifieke gezichtsverzorgingsproducten – serum, huidolie, essence en booster – dagelijks, of wissel ze met elkaar af. Natuurlijk kun je ze ook allemaal iedere dag gebruiken; gebruik dan het dunste gezichtsverzorgingsproduct het eerst en het dikste het laatst, dan zitten ze elkaar niet in de weg bij het aanbrengen ervan en de opname in de huid.

Een gezichtsmasker bevat voedende ingrediënten die tot diep in je huid doordringen, zeker wanneer je eerst een gezichtsscrub gebruikt. De stoffen voeden de huid en stimuleren nieuwe celgroei. Er zijn ook gezichtsmaskers die een specifiek huidprobleem aanpakken. Je kunt een masker het beste één of twee keer per week gebruiken, maar dat is afhankelijk van het soort masker.

In welke volgorde kun je jouw gezichtsverzorging het beste gebruiken?

Tijdens je avondroutine kun je het beste deze producten achtereenvolgens gebruiken:

 • verwijder je make-up met remover
 • haal onzichtbare resten weg met een cleanser
 • gebruik eventueel een scrub (één tot twee keer per week, afhankelijk van hoe droog of vet je huid is)
 • gebruik een toner om de pH-waarde van je huid te herstellen
 • gebruik eventueel een essence of een booster, voor specifieke problemen
 • hydrateer en herstel met je favoriete serum
 • voed specifieke gebieden met oogcrème en/of lippencrème
 • sluit alles in met nachtcrème

Voor je ochtendroutine raden we het volgende aan:

 • was je gezicht met een cleanser, ook als deze er schoon uitziet
 • gebruik een toner om de pH-waarde van je huid te herstellen
 • hydrateer en herstel met je favoriete serum, als je deze twee keer per dag wilt gebruiken
 • breng dagcrème, BB cream, CC cream of getinte dagcrème aan
 • gebruik een zonnebrandmiddel, tenzij je crème al een SPF van minimaal 30 heeft
 • finish je look met je favoriete make-up

Omdat je huid een barrière vormt en het nogal zwaar te verduren krijgt in ons kikkerlandje, is het dus heel belangrijk deze goed te verzorgen. Bijkomend voordeel is dat je het verouderingsproces afremt en je gezicht er gezonder en stralender zal uitzien. Wie wil dat nou niet?