Lipstick

Populaire filters
1.150 artikelen weergegeven

Shop guide: zo scoor je altijd de juiste lippenstift

Lipstick shoppen en uitproberen is als een reis over de regenboog, met aan het einde een prachtige look. Dan moet je alleen wél de juiste kleur uit die regenboog selecteren... Kies je een kleur die niet bij je past, dan kan het namelijk uitdraaien op een beauty-flop. Dit kun je voorkomen door jezelf goed te leren kennen. Met onderstaande gids ontdek je hoe de pro's dat doen.

Vloeibaar, crème of stick

Om te beginnen is het handig om te weten welke soorten lippenstift er allemaal zijn en welke eigenschappen ze hebben. Zo kun je beter een keuze maken als je shopt.

De vertrouwde stiften kennen we natuurlijk allemaal. Die zijn er in alle denkbare kleuren, ze zijn makkelijk te gebruiken en ook makkelijk te verwijderen. Als je graag wat preciezer wilt werken, raden we echter een vloeibare lipstick aan. Het aanbrengen vergt wel wat meer ervaring, maar je kunt prachtige strakke lijnen creëren. De vloeibare formules bevatten daarnaast meer pigment en blijven vaak langer zitten.

De crèmes zijn ideaal voor de gevoelige lippen. Ze bevatten namelijk meer oliën en antioxidanten met verzorgende werking. Het aanbrengen is vrij eenvoudig en de kleur blijft dankzij de wax lang mooi.

Glanzend of mat

Hoe het eindeffect eruitziet, wordt grotendeels bepaald door de finish van je lipstick. Maak een keuze door te bedenken welke look je wilt bereiken en wat je het fijnst vindt aanvoelen.

Glossy formules vallen meer op en hydrateren je lippen, ideaal dus als je last hebt van droge plekjes. Als je een wat subtielere look wilt, maar wel met een intense kleur, kies je een lippenstift met creamy finish. Deze hebben ook hydraterende eigenschappen en de kleur blijft langer mooi dan bij een glanzende finish. Een matte finish is het minst opvallend, al zijn de kleuren mooi dekkend. Deze lippenstiften blijven lang zitten, maar kunnen je huid wat droog laten aanvoelen.

De ondertoon van je huid

Dan op naar het echte werk: de kleur kiezen. Dat doe je vooral op basis van je huidskleur. Je huidtint is natuurlijk makkelijk te bepalen, maar met het herkennen van de ondertoon hebben sommige vrouwen wat meer moeite. Er zijn een paar tricks waarmee je heel eenvoudig kunt vaststellen of je een warme of een koele ondertoon hebt.

Je kunt bijvoorbeeld de kleur van je aderen bekijken: blauwe aderen = koele ondertoon, groenige aderen = warme ondertoon. Kun je het hiermee niet helemaal goed zien? Pak dan een oranje top en een paars item en hou ze om beurten naast je gezicht. De kleur die je gezicht laat stralen (beter bij je past) geeft je ondertoon aan: paars shirt = koele ondertoon, oranje shirt =warme ondertoon. Snel en egaal bruin worden in de zomer, duidt ook vaak op een warmere ondertoon. Verbrand je snel? Dan heb je waarschijnlijk een meer blauwige tint in je huid.

Als je dit eenmaal weet, kun je beter bepalen welke kleuren lippenstift het mooist bij je staan. Het is vrij simpel: hoe lichter je huid, hoe minder goed donkere tinten je meestal staan en andersom: ben je donker getint, vermijd dan te lichte kleuren. De ondertoon van je huid komt overeen met de ondertoon van de lipstickkleur: warme huidtint = kleuren met oranje of bruine ondertoon, koude huidtint = kleuren met blauwe of paarse ondertoon.

Je oog- en haarkleur

De kleuren lippenstift die je het beste staan, worden mede bepaald door je oog- en haarkleur. Vooral je haarkleur neemt hierbij de leiding!

  • Bruin haar: je kunt veel kleuren hebben, maar vermijd alles wat te donker of te licht is. Laat je vooral leiden door je oog- en huidskleur. Tips: terracottarood of donkerroze.
  • Zwart haar: je kunt makkelijk felle kleuren hebben en mag je lippen echt weleens laten knallen. Vermijd fletse kleuren; deze geven niet genoeg contrast met je haar. Tips: fuchsiaroze of felrood.
  • Blond haar: pastelkleuren en andere zachte tinten zijn het toverwoord. Vermijd donkere kleuren; deze geven te veel contrast met je haar en dat resulteert in een onnatuurlijke look. Tips: perzik- of huidtinten.
  • Rood haar: neutrale kleuren en bronstinten staan je het mooist. Vermijd te felle kleuren en pastelkleuren. Tips: kopertinten of een wat donkerder rood.

En dan per oogkleur, om het nog iets verder te definiëren:

  • Bruine ogen: kies tinten die de kleur van je ogen dicht benaderen en vermijd lichte pastelkleuren.
  • Blauwe ogen: felle roodtinten en rozetinten zullen je ogen prachtig uitlaten komen. Vermijd donkere roodtinten en donkere kleuren in het algemeen.
  • Groene ogen: aardetinten en bronstinten doen wonderen. Vermijd te donkere kleuren en lichte pastelkleuren.
  • Grijzige ogen: paars en fuchsia zijn ideaal, maar je kunt ook prachtige resultaten bereiken met huidtinten. Vermijd vale kleuren.

Je make-up en kleding

Met bovenstaande kennis kun je een prachtige lippenstift uitzoeken. Je zult waarschijnlijk al een idee hebben met welke tinten oogschaduw je nieuwe aanwinst het beste matcht. Denk wel even aan de gouden regel: focus de aandacht óf op je ogen óf op je lippen.

Je kleding speelt natuurlijk ook een rol. Als je bijvoorbeeld een lieflijke bloemetjesjurk draagt, gebruik je bij voorkeur een zachtere kleur, en als je in een stoere jumpsuit de stad in gaat misschien beter een opvallende kleur. Zo past je make-up perfect bij je look.

Tips van de visagiste

Na bovenstaand advies gelezen te hebben, weet je precies hoe je je lipstick uitzoekt en hoe je deze matcht met de rest van je look. Tot slot hebben we nog een paar tips waar je je voordeel mee kunt doen.

Als je graag optisch iets wittere tanden zou willen hebben, kun je daar met de juiste lipstick invloed op uitoefenen. De tint van je tanden wordt namelijk voor het oog witter als je een kleur met een koele ondertoon kiest.

Wil je je vollere lippen? Gebruik een glossy finish om de volheid te benadrukken en vermijd donkere kleuren. Wil je iets minder aanwezige lippen? Dan werkt het net andersom: geen gloss en geen lichte kleuren. Je kunt ook alleen je bovenlip of je onderlip voller laten lijken. Hiervoor benadruk je de lip die voller moet lijken door een tint te gebruiken die net een beetje donkerder is dan die op je andere lip.

Zo, we kunnen zelf al niet wachten om weer een mooie lippenstift in te slaan, en hopen dat jij net zo geïnspireerd bent. Met bovenstaande tips in je achterhoofd, heb ook jij in een mum van tijd je forever favorite te pakken.