Parfums voor dames

Populaire filters
392 artikelen weergegeven

Alles over parfum: zo ruik je de hele dag fantastisch

Jouw perfecte parfum past bij je persoonlijkheid, je stemming en je huidtype. Hij is de onzichtbare finishing touch. Zoet en fruitig, intens en kruidig, aards met een vleugje citrus. Of liever een vrouwelijke basis met een sterke, houtachtige twist. Welke past bij jou?

Alle ‘eaus’ op een rij: eau de parfum, eau de toilette en eau de cologne

Dit is een typisch gevalletje ‘same same, but different’. Ze worden allemaal luchtjes of geurtjes genoemd en bijna iedereen heeft er wel minstens één van in de badkamer staan. Toch weten voldoende vrouwen nog niet wát ze dan precies in de badkamer hebben staan. We leggen het graag voor je uit.

Parfum is - naast de verzamelnaam voor alle geurtjes - de duurste en sterkste variant, met 20-40% aan geurstoffen. De meeste mensen kiezen echter liever voor de verdunde 'eaus', en dat is begrijpelijk.

Eau de parfum bevat over het algemeen 10-20% aan geurbestanddelen. Deze optie blijft daardoor het langst hangen - uiteraard na bovenstaande optie - maar is vaak ook meteen de duurste. Een paar drupjes zijn voldoende voor een hele dag.

Een eau de toilette is het mildere zusje en bestaat voor ongeveer 5-10% uit geurbestanddelen. Deze blijft minder lang hangen en kun je dus vaker op een dag gebruiken. Deze optie is ook iets goedkoper.

Eau de cologne is de lichtste variant. Erg verfrissend en met slechts 2-5% aan geurstoffen. De basis van een eau de cologne is altijd citrus, zoals limoen of sinaasappel, aangevuld met bijvoorbeeld lavendel of rozemarijn. Supergeschikt dus voor een snelle opfrisbeurt na een lange werkdag of vliegreis. En wij maar denken dat cologne alleen voor mannen was...

Uit welke ingrediënten bestaat mijn geurtje?

De meeste parfums bestaan uit verschillende geurbestanddelen, een oplosmiddel (meestal alcohol), water, een fixatiemiddel en een kleurstof. Hoe hoger het percentage geurbestanddelen of etherische oliën, hoe sterker de geur en hoe langer deze blijft hangen. De geurstoffen zijn opgelost in de alcohol, die vrij snel na het opspuiten verdampt. De geurstoffen blijven achter op je huid en vervliegen in de uren daarna één voor één.

Er bestaan ook alcoholvrije producten. Dit is fijn voor degenen onder ons die wel graag een geurtje dragen, maar irritaties krijgen van normale sprays. Alcoholvrije producten zijn milder voor je huid dan die met, overweeg ze dus eens als je een gevoelige of geïrriteerde huid hebt. Staat er een dagje strand op de planning? Ook dan kies je beter voor een alcoholvrij product of eentje op oliebasis.

Alles over noten

Alle parfums bestaan uit 3 soorten geurbestanddelen of noten: topnoten (of hoofdnoten), hartnoten en basisnoten.

Topnoten ruik je in de eerste 10 minuten na het aanbrengen, waarna ze verdwijnen. Dit is dus wat je ruikt wanneer je je nieuwe geurtje voor het eerst opspuit in de winkel. Dit maakt ze ook meteen het belangrijkst bij de verkoop van het product. Veelgebruikte topnoten zijn citrus, munt en lavendel.

Hartnoten komen na ongeveer 10 minuten goed tot uiting – zodra de topnoten zijn vervlogen – en spelen de grootste rol. Deze worden geroken in combinatie met de topnoten en geven de geur zo een extra dimensie. Hartnoten zijn vaak bloemig, zoals oranjebloesem en roos, en blijven zo’n 2 tot 3 uur lang aanwezig.

Basisnoten komen na de hartnoten en zorgen voor urenlang geurplezier. Hoewel basisnoten pas na een paar uur op het toneel verschijnen en daarna nog een halfuur nodig hebben om zich volledig te ontwikkelen, blijven ze tot wel 6 uur lang aanwezig. Diepe geuren zoals sandel- en cederhout en muskus zijn typische basisnoten.

Match je parfum met je look-of-the-day

Zoals we al vertelden: er is voor ieder wat wils. Van klassiek tot modern en van feminine tot stoer. Wil je je outfit nét dat beetje extra geven? Kies dan bewust voor bepaalde noten in je parfum.

  • Elegant: voor een verfijnde vrouwelijkheid zit je het best met bloemennoten zoals pioenroos, jasmijn of iris.
  • Speels: voor een onschuldige girlyvibe kun je het best kiezen voor zoete noten als karamel en fruitige tonen als passievrucht en pruim.
  • Gewaagd: combineer sterke, mannelijke houtnoten met vrouwelijke bloemennoten voor een stoere, eigentijdse uitstraling.
  • Verleidelijk: voor een uitdagende finish van je outfit kies je voor intense, kruidige noten zoals zwarte peper en saffraan.
  • Down-to-earth: maak je vrije, onbezonnen look af met een aardse patchoeli-mix en een vleugje citrus.

Roll-on versus spray

Tegenwoordig hebben we de keuze uit roll-ons en sprays. Omdat hier veel onduidelijkheid over is (ruiken ze hetzelfde? Blijven ze even lang hangen? Wat zijn de verschillen?) hebben wij een korte samenvatting voor je.

Spray is de variant die de meesten van ons wel kennen. Voordelen: je bereikt er een wijder gebied mee en hij is gelijkmatig aan te brengen. Met deze variant laat je een subtiel geurspoor achter; ideaal voor als je anderen wilt laten meegenieten. Complimentjes zijn in aantocht.

Roll-on parfums zijn kleiner en makkelijk mee te nemen in je tas, zodat je je favoriete geurtje altijd en overal bij je hebt. Een roll-on is makkelijk te doseren en discreet aan te brengen in het openbaar. Je geurtje is net iets subtieler waarneembaar voor anderen.

De combinatie van geurstoffen in beide producten is hetzelfde, dus in theorie zouden ze hetzelfde moeten ruiken. Sommige roll-ons zijn echter op oliebasis en onthullen alle noten in één keer, terwijl die op alcoholbasis de noten één voor één onthullen. De producten op oliebasis hydrateren de huid waardoor de geur langer blijft hangen, maar tegelijkertijd zijn sprays vanaf het begin al meer aanwezig. Uiteindelijk wordt het effect vooral bepaald door de chemie met jouw huid. Allebei heerlijk, maar net iets anders.

Op deze manier beïnvloedt je huidtype je keuze

Stel je voor: je buurvrouw heeft een geweldig luchtje op, maar wanneer jij hem probeert ruikt-ie helemaal niet zo lekker. Dat kan, parfum ruikt namelijk op elke huid anders. De uiteindelijke geur wordt bepaald door verschillende factoren, namelijk je lichaamstemperatuur, je hormoonspiegel, je medicijngebruik en de zuurgraad van je huid. Daarnaast heeft ook je huidtype invloed op de geur.

  • Als je een normale huid hebt, komt de uiteindelijke geur ongeveer overeen met hoe de parfum ruikt in het flesje. Je luchtje blijft goed zitten, omdat die zich aan je natuurlijke oliën hecht.
  • Een vette huid houdt topnoten langer vast en kan zoetere noten versterken. Frisse geuren komen vaak goed uit. Ook een vette huid profiteert van het natuurlijke laagje olie op je huid.
  • Als jij een droge huid hebt, blijft de geur minder lang hangen. Smeer je huid eerst in met een laagje ongeparfumeerde bodylotion voordat je je luchtje aanbrengt. Een intensere, houtachtige geur kan ook een oplossing zijn. Lichte, bloemige geuren verdwijnen juist sneller.

Zo kies je jouw eigen favoriet(en)

Wij zetten voor je op een rijtje waar je op moet letten bij het uitkiezen van je favoriete luchtje. Wel zo overzichtelijk.

Deze snap je waarschijnlijk wel, maar we noemen ‘m toch maar even: de geur. Die is natuurlijk subjectief. Wat jij heerlijk vindt, vinden anderen misschien maar niets. Geen idee waar je moet beginnen? Een goed uitgangspunt is geuren uit te kiezen met noten waarvan je al weet dat je die lekker vindt. Vergeet echter ook niet af en toe te experimenteren in een parfumerie.

Als je weet naar welke noten je op zoek bent, moet je beslissen voor welk percentage geurstoffen en prijsklasse je kiest. Vervolgens of het een roll-on wordt of een spray, en of je liever voor alcoholvrij of een olie gaat in plaats van de 'klassieke' variant. Even checken of je keuze bij je huidtype past & you're good to go!

Tip voor tijdens het shoppen: als je op pad bent voor een nieuw geurtje, kun je die het best opspuiten en ongeveer 20 minuten laten rusten. Het duurt namelijk een tijdje voor sommige noten zijn vervlogen en andere tot uiting komen. Zonde als je een product aanschaft waarvan je eigenlijk alleen de topnoten lekker vindt. Ruik ook af en toe even tussendoor, want een parfum ruikt dus nooit steeds hetzelfde. Net magie.

Hoe en waar breng ik mijn geurtje aan?

Hoe lang een parfum jou verblijdt met zijn geur, ligt aan het percentage bestanddelen in het product en aan je huidtype, maar ook aan waar je het product aanbrengt. De algemene aanname is dat je nek, armen en achter je oren de ideale plekken hiervoor zijn. Feit of fabel?

Feit! Op warme plekken verspreidt een geur zich beter en blijft hij langer hangen. Als je je luchtje dus aanbrengt op je pulseerpunten – waar je je hartslag het best voelt – profiteer je optimaal van je favo geurtje. Leer de gewoonte van je polsen tegen elkaar wrijven trouwens maar af, hiermee verdwijnen namelijk de sterkste noten. Beter gewoon even laten drogen dus.

Nog meer plekken: breng je luchtje eens aan in je knie- en armholtes en je navel. Ja, we zeiden echt navel! Dit is een ideale plek: warm en perfect gevormd voor het ‘bewaren’ van de geur. Spuit ook eens wat op je haarborstel vlak voor het borstelen en maak je kapsel nóg verleidelijker.

Help! Ik ruik mijn parfum zelf niet meer

Waarom ruik je jouw favoriete luchtje soms na een paar minuten al niet meer? Dit is heel normaal en komt doordat je hersenen wennen aan de geur. Het is niet meer belangrijk voor ze om deze te registeren en ze focussen zich liever op andere dingen. Best slim toch? Let wel op dat je hierdoor niet te veel gebruikt, anderen ruiken het namelijk nog wel. Als jij ook weer graag van je eigen geurtje geniet, kun je deze het best afwisselen met een andere.

En wat vinden mannen nou eigenlijk het aantrekkelijkst? Wat wíj lekker vinden weten we wel, maar zijn onze mannelijke soortgenoten het daar ook mee eens? Het komt misschien niet per se als een verrassing dat mannen bloemige noten vaak het verleidelijkst vinden. Mocht je daar ook fan van zijn dan is dit goed nieuws, want die zitten in ongeveer 65% van de vrouwenparfums verwerkt.

Kortom, een luchtje kiezen doe je dus niet zomaar. De uitvinder van eau de cologne omschreef zijn geur ooit als volgt: ‘Ik heb een geur gevonden die me doet denken aan een Italiaanse voorjaarsmorgen, gele narcissen en oranjebloesems na een regenbui.' Tja, wie wil dat nou niet?