accountaccountbagbagzalando logomenu

Hulp en klantenservice

Gratis verzending* en retour

Veilige betaling

Duurzame kleding

Verantwoord shoppen

Wat betekent duurzame kleding precies?

Voor ons betekent duurzaamheid zorgzaam omgaan met de planeet en haar mensen. Mode omvat vele facetten die een duurzame denkwijze vereisen, variërend van ethische werkomstandigheden tot milieu-impact en dierenwelzijn. Thema's die ons stuk voor stuk aan het hart gaan. Daarom streven we ernaar om ons assortiment aan duurzame merknamen en producten met een speciaal label steeds verder uit te breiden. Verantwoord shoppen kan eenvoudig zijn dan je denkt.

Lees verderop meer over onze criteria en kom meer te weten over Zalando‘s statement wat betreft duurzaamheid in onze sectie verantwoord ondernemerschap.

Onze bestsellers

Wie heeft er baat bij duurzame kleding?

  1. 1. De planeet. Hoe? Door op grondstoffen te besparen en meer gebruik te maken van milieuvriendelijke materialen en verwerkingstechnieken. Het resultaat: minder vervuiling van grond, lucht en water.
  2. 2. De mens. Eerlijke lonen en veilige werkomstandigheden zijn een belangrijk uitgangspunt voor de toekomst van de werknemers die de kleren maken.
  3. 3. Jij. Het dragen van jouw favoriete kledingstuk voelt nog fijner wanneer je weet dat je daarmee bijdraagt aan het bouwen van een duurzamere wereld. Bovendien kan je er nog langer van genieten, aangezien duurzame kleding langer meegaat.

Kies per materiaal

Tab 1

Lyocell

Tab 2

Organisch katoen

Tab 3

Duurzaam denim

image1
Tab 1

Lyocell

Tab 2

Organisch katoen

Tab 3

Duurzaam denim

Lyocell

Lyocell (ook bekend als Tencel®) is een sterke, zachte en ademende stof. Het materiaal wordt op twee manieren gewonnen. Enerzijds uit houtpulp dat afkomstig is van duurzaam beheerde bomen, of anderzijds van snel groeiende, hernieuwbare materialen zoals bamboe en eucalyptus. De stof is 100% biologisch afbreekbaar en wordt geproduceerd met fabricagetechnieken die minder belastend zijn voor het milieu.

Shop lyocell voor heren

Kies per materiaal

Tab 1

Lyocell

Tab 2

Organisch katoen

Tab 3

Duurzaam denim

image1
Tab 1

Lyocell

Tab 2

Organisch katoen

Tab 3

Duurzam denim

Organisch katoen

Organisch katoen wordt geproduceerd zonder gebruik van synthetische landbouwchemicaliën zoals pesticiden, ontbladeringsmiddelen en meststoffen, of genetisch gemanipuleerde zaden.

Shop Organisch katoen

Kies per materiaal

Tab 1

Lyocell

Tab 2

Organisch katoen

Tab 3

Duurzaam denim

image1
Tab 1

Lyocell

Tab 2

Organisch katoen

Tab 3

Duurzaam denim

Duurzaam denim

De productie van denim blijft zich ontwikkelen naar duurzamere methoden. Zo worden steeds meer materialen gerecycleerd en ook het gebruik van biologisch katoen stijgt. De productieprocessen worden steeds efficiënter waardoor er minder water, energie en chemicaliën worden verspild.

Shop duurzaam denim

Bewuste collecties

Ook de modewereld beseft dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt voor het behoud van onze planteet. Steeds meer merken streven ernaar om collecties neer te zetten die naast met het milieu, ook rekening houden met het menselijke aspect van de productie.

Duurzame kinderkleding

Duurzame kinderkleding gemaakt van organisch materiaal, ontdaan van vervuilende stoffen en voorzien van de leukste designs, laat jouw kids nog een beetje extra stralen.

Veelgestelde vragen

Wat is ecologische mode?
Ecologische mode focust, net als groene mode, op het milieuvriendelijke aspect van duurzame mode. Dit omvat het gebruik van biologische, gerecycleerd en herbruikbare vezels en het reduceren van schadelijke chemicaliën.

Wat is ethische mode/eerlijke mode?
Ethische/eerlijke mode focust specifiek op sociale criteria, waarbij de nadruk ligt op een eerlijke behandeling van de werknemers en de waardering van het geleverde werk.

Wat is fairtrademode?
Fairtrademode is gecertificeerd door de World Fair Trade Organization (WFTO). Deze instelling verzekert goede werkomstandigheden voor de werknemers, een eerlijk loon en transparantie, terwijl kansen worden gecreëerd voor benadeelde producenten.

Waarom is duurzame mode in het algemeen duurder?
Hoewel duurzame mode gemiddeld 15%-40% duurder kan zijn (Dr. Grieger & Cie. marktonderzoek 2016), is dit niet het geval voor elk product. Duurzame mode kan duurder zijn vanwege een aantal factoren. Ten eerste zijn biologische gewassen met een lage milieu-impact vaak vereist voor de productie van duurzame mode, wat niet alleen een grote startinvestering inhoudt voor de landbouwer, maar ook arbeidsintensiever is. Ten tweede lopen de kosten hoger op, omdat we te maken hebben met kleinere productievolumes en een grotere aandacht voor duurzame praktijken, zoals fabricageprocessen en betere werkomstandigheden.

Wanneer krijgt een product een duurzaamheidslabel?
In de Zalando-shop vind je producten terug die zijn aangeduid met het label "duurzaam". Tot nu toe zijn de criteria die we hanteren om dit label toe te kennen gebaseerd op de certificeringen die de producten hebben. Sommige merken hebben echter geen certificeringen, maar doen wel grote inspanningen om duurzamer te worden. Wij werken er momenteel aan om het aantal duurzaamheidslabels uit te breiden.

Wanneer wordt een merk als duurzaam beschouwd?
Dit is aan jou om te beslissen. Wij streven ernaar om jou de best mogelijke informatie te geven om een geïnformeerd besluit te kunnen nemen. Momenteel is er geen zwart-witdefinitie van wat duurzaam is. Sommige merken gebruiken mogelijks alleen specifieke stoffen, terwijl andere merken misschien focussen op productieprocessen. Sommige merken die voorop lopen op het vlak van duurzaamheid denken nu al na over kringloop-design en biologische afbreekbaarheid. Wij beschikken nog niet over alle antwoorden, maar het is een erg opwindende tijd om meer te leren over nieuwe technologieën en vernieuwingen. Wij nodigen jou dan ook uit om deel te nemen aan deze reis.

Wat kan je doen?
In de levenscyclus van een product hebben de gebruiksfase en de fase waarin het product aan het einde van zijn leven komt, de grootste impact op de planeet. Jij kunt deze impact beperken door goed zorg te dragen voor jouw kleren en schoenen, ze minder en op lagere temperatuur te wassen, waar mogelijk te herstellen en in plaats van ze weg te gooien een tweede leven te geven door ze naar een tweedehandswinkel te brengen.

Welke certificeringen kan je vinden in onze shop?

image1

GOTS
Een certificering voor textiel gemaakt van biologische vezels. Om te slagen voor de test, moeten alle vezels worden gewonnen en verwerkt volgens strenge ecologische en toxicologische criteria. Een functionele afvalwaterbehandelingsinstallatie is verplicht voor elk type natte verwerking. GOTS-gecertificeerde producten zijn voor minstens 95% gemaakt van biologische vezels. Elke partner in de toeleveringsketen wordt gecontroleerd.

image1

Fairtrade
Een kwaliteitslabel voor eerlijk katoen en fairtradekatoen. Fairtrade garandeert landbouwers een betaling op basis van de wereldwijde minimumprijs en bijkomende handelspremies die ze kunnen investeren in hun lokale ecosystemen. Eerlijke gewassen beschermen de gezondheid en de veiligheid van de landbouwers, bevorderen het efficiënte gebruik van water en verbieden het gebruik van gevaarlijke chemicaliën of genetisch gemodificeerd katoenzaad.

-
GRS Logo

GRS
De Wereldrecyclagestandaard certificeert gerecycleerde bestanddelen van een product. Alle productieprocessen in de toeleveringsketen verzekeren de integriteit van het eindproduct. De standaard bewaakt de gerecycleerde bestanddelen die in een eindproduct gaan en voorziet bovendien in hoge maatschappelijke en milieunormen tijdens iedere stap in de toeleveringsketen.

EU Ecolabel Logo

EU Ecolabel
Het EU Ecoblabel wordt toegekend aan producten en diensten met hoge vereisten inzake milieubescherming over de gehele productcyclus: van het winnen van de grondstoffen, via de productie tot de distributie en de uiteindelijke afvoer van het product.

image1

Organic Cotton
Een kwaliteitslabel dat Zalando-producten aanduidt die voor ten minste 50% zijn vervaardigd van biologische vezels en die gecertificeerd zijn overeenkomstig de landbouw- en productienormen, goedgekeurd in de reeks normen van de International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM).

OCS Logo

OCS - Organic Content Standard
De Standaard voor Biologische Gemengde Samenstelling garandeert de herleidbaarheid en de integriteit van ten minste 95% gecertificeerd biologische ruwe grondstoffen tijdens alle productiefases.

Organic Blended Content Standard Logo

Organic Blended Content Standard
De Standaard voor Biologische Gemengde Samenstelling garandeert de herleidbaarheid en de integriteit van ten minste 5% gecertificeerd biologische ruwe grondstoffen tijdens alle productiefases.

IVN Naturleder Logo

IVN Naturleder
Een kwaliteitsmerk voor biologische en maatschappelijk verantwoorde leerproductie in alle productiefases. Het natuurleerkeurmerk verzekert dat het leer afkomstig is van dieren uit de veeteelt die ook voor vleesproductie worden gebruikt – en niet van bedreigde of wilde dieren. Leer voorzien van dit keurmerk wordt plantaardig gelooid, dus zonder het gevaarlijke chroom.

Terracare Logo

Terracare
Het Terracare®-certificaat staat voor milieuvriendelijke, grondstoffenefficiënte en maatschappelijk verantwoorde leerproductie. De in Duitsland gevestigde looierij verbruikt aanzienlijk minder water dan concurrenten op de wereldmarkt. Het afvalwater wordt volgens EU-standaarden gezuiverd en teruggebracht in de waterkringloop. Terracare®-leer is extreem arm aan schadelijke stoffen en verbruikt weinig chemicaliën en energie.

BCI Better Cotton Initiative Logo

BCI Better Cotton Initiative
Door katoenen items van dit merk te kopen, ondersteun je meer verantwoord gekweekte katoen via het Better Cotton Initiative.

Milieuvriendelijk verwerkt Logo

Milieuvriendelijk verwerkt
Met dit label markeert Zalando items die gemaakt zijn met behulp van milieuvriendelijkere processen die minder water, energie of chemicaliën gebruiken of minder afval produceren. Huidige certificaten die onder dit label vallen, zijn Bluesign, STeP van OEKO-TEX ® en OEKO-TEX® Made in Green.

Gerecycled materiaal Logo

Gerecycled materiaal
Met dit label markeert Zalando items die ten minste 20% gerecycled materiaal bevatten, zoals polyester, nylon, katoen of wol. Bekijk de details hierboven om te zien van welke materialen dit item is gemaakt.

Milieuvriendelijk materiaal Logo

Milieuvriendelijk materiaal
Met dit label markeert Zalando items gemaakt van materialen met een lagere milieu-impact of die op een andere manier duurzaam zijn geproduceerd. Voorbeelden zijn TENCEL ™, lyocell, linnen, hennep, verantwoordelijk geproduceerde viscose en modal, of items met FSC-certificering. Bekijk de details hierboven om te zien uit welke materialen dit item is gemaakt.