accountaccountbagbagzalando logomenu

Hulp en klantenservice

Gratis verzending* en retour

Veilige betaling

Leren schoenen online shop

Merk
m
Kleur
Prijs
Schachtwijdte

Leren schoenen: wat je altijd al wilde weten

Hoe leder kuisen, hoe leder kleuren, wat is leder precies en welke ledersoorten bestaan er?
September 2016

Hoe leder kuisen?
Door leren schoenen direct na de aankoop te behandelen met een beschermende spray wapen je ze tegen die invloeden van buitenaf. Zo voorkom je dat de toplaag beschadigd raakt door regen en vlekken. Mochten er toch modder of vlekken op je leren schoenen komen, gebruik dan een zachte borstel om deze te verwijderen. Hardnekkige vlekken verwijder je door de doek vochtig te maken en voorzichtig tegen de nerf van het leer in te wrijven. Schoenen van onbehandeld leer kun je schoonmaken met zadelzeep. Breng wat zadelzeep aan op een vochtige doek en wrijf hiermee de schoenen in. Verwijder het schuim en laat vervolgens de schoenen binnenshuis aan de lucht drogen. Zet leren schoenen niet te drogen in de zon of bij de verwarming. Dit kan scheurtjes en verkleuring van het leer veroorzaken.

Hoe leder kleuren?
Niet alle leren schoenen zijn geschikt om te verven. Door hun open structuur zijn schoenen van suède en nubuck minder geschikt om te verven. Wil je het toch proberen, gebruik dan een suèdeborstel of nubuck rubber en breng de verf aan in meerdere dunne lagen, die je elk eerst goed laat drogen voor je de volgende laag aanbrengt. Glad leer of behandeld leer is zeer eenvoudig te verven. Dit kan met een verf die in het leer dringt of met een verf die het leer alleen van een deklaag voorziet. Deze verf slijt sneller dan de verf die in het leer trekt. Poets voorafgaand aan het kleuren de schoenen met een pluisvrije doek en een leerreiniger. Vervolgens breng je de verf aan in meerdere dunne lagen. Let wel op: het is niet verstandig om leren schoenen in een lichtere kleur te verven. De oorspronkelijke donkere kleur zal sneller doorschijnen.

Wat is leder?
Leer is een natuurlijk materiaal dat wordt gemaakt van de huid van dieren zoals koeien en varkens. Aan het leer kun je zien van welk dier het afkomstig is. Zo zijn bij varkensleer de poriën en de haarinplant goed te zien. Leren schoenen worden meestal gemaakt van runderleder. Dit is de sterkste leersoort die er bestaat. Deze leersoorten zijn restproducten uit de slachtindustrie. De huiden worden gelooid zodat ze lang meegaan. Daarbij wordt de huid onthaard en worden vleesresten van de binnenkant van de huid geschraapt. Bij het traditionele leerlooien werden de huiden opgehangen in kuipen die waren gevuld met gemalen eikenschors en water. Tegenwoordig zijn er verschillende processen om het leer te looien, zoals met chroom of met plantaardige looiing.

Welke ledersoorten bestaan er?
Luxere leersoorten zijn afkomstig van dieren zoals herten, lam of kalf. Geitenleer wordt vaak gebruikt in lederen boekomslagen, omdat dit heel dun kan worden gemaakt zonder dat het zijn stevigheid verliest. Ook worden de huiden van krokodillen en slangen wel verwerkt tot leren schoenen en andere modeaccessoires, zoals tassen en riemen. Leer wordt toegepast in schoenen, maar ook in vele andere gebruiksvoorwerpen zoals meubels en kleding.