Baardverzorging

95 artikelen weergegeven

Jouw ultieme baardverzorging in 4 eenvoudige stappen

Baarden. Sinds een aantal jaar zijn ze weer helemaal terug in het straatbeeld en steeds meer mannen laten hun gezichtshaar staan. Maar wat nogal eens wordt vergeten, is dat een stijlvolle baard speciale verzorging vereist. Daarom hebben wij een stappenplan voor je samengesteld voor de ultieme baardverzorgingsroutine.

Stap 1: houd je baard schoon

Het kan niet aan je voorbij zijn gegaan: een aantal jaar geleden claimden een aantal onderzoekers dat sommige baarden viezer waren dan een gemiddeld toilet. Nu was dit natuurlijk maar één onderzoek en we zeggen niet dat jouw baard ook zo vies is, maar het kan zeker geen kwaad om extra aandacht te besteden aan de hygiëne van je baard. Lees hieronder hoe je je baard het beste schoonhoudt.

Voor een goede baardverzorging is het allereerst belangrijk dat je je baard regelmatig wast. Wij raden je aan om je baard zo’n twee tot drie keer per week met een speciale baardshampoo te wassen. Dit hoeft heus niet iedere dag, omdat je baard dan te veel van zijn natuurlijke oliën kan verliezen. Hierdoor wordt-ie mogelijk droog en onhandelbaar, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Op de dagen dat je geen shampoo gebruikt, kun je je baard gewoon met water wassen.

Vergeet niet dat het vuil in je baard niet alleen van buitenaf komt, maar ook van binnenuit. Ook dode huidcellen en schilfers kunnen in je baard terecht komen. Was daarom je gezicht dagelijks met een face wash en gebruik wekelijks een gezichtsscrub. Daarnaast adviseren we je om niet al te vaak met je handen aan je baard te zitten en je handen regelmatig te wassen met zeep. Zo blijft je baard lekker schoon.

Stap 2: gebruik verzorgende producten

Voor een groot deel zit die ultieme baardverzorging ‘m in het gebruik van verzorgende producten. Gebruik daarom na het wassen van je baard altijd een conditioner. Masseer de conditioner door je baard, laat hem eventjes inwerken en was ‘m er daarna uit. Zo heb je altijd goed gevoede baardharen en een algeheel beter verzorgde look. Een andere optie is om een 2-in-1 shampoo en conditioner te gebruiken; dat gaat net even wat sneller.

Ook baardolie is onmisbaar voor een goed verzorgde baard. Breng de olie aan op een handdoekdroge baard en masseer het goed door je baardharen. Je baard wordt zo gehydrateerd en gevoed, waardoor-ie prachtig gaat glanzen. Hoe vaak je de olie het beste kunt gebruiken? Dat verschilt per persoon. Heb je een vettere huid? Dan is het genoeg om baardolie zo’n drie keer per week te gebruiken. Heb je juist een droge huid? Dan kun je de olie wat vaker aanbrengen.

Baardbalsem heeft dezelfde verzorgende en hydraterende werking als een olie. Het heeft alleen één extra voordeel. De balsem maakt je baardharen zachter, waardoor je de baard gelijk een beetje in model kan brengen. Maar dit heeft natuurlijk pas echt zin wanneer je al een flinke baard hebt. Als je nog maar een kort baardje hebt, biedt een olie voldoende verzorging.

Stap 3: kies de juiste stijl voor jou

Baarden heb je in allerlei soorten en maten. Van een kort stoppelbaardje tot een lange, volle Viking-baard, de mogelijkheden zijn eindeloos. We kunnen ons voorstellen dat het lastig is om voor een bepaalde stijl te kiezen. Maar gelukkig groeit een baard niet in één dag, dus je hebt even de tijd om erover na te denken. Wij noemen een aantal van onze favorieten, dus misschien brengen we je wel op een idee.

  • Het stoppelbaardje: of je nu gewoon geen zin hebt om je baard er iedere dag te scheren of je gaat bewust voor zo’n baardje van een paar dagen, een stoppelbaardje is eigenlijk altijd goed. Probeer ook eens een wat langere stoppelbaard uit. Je baard wordt namelijk pas echt donker en dekkend wanneer de haren langer dan een halve centimeter zijn.
  • De uniforme baard: wil je liever een iets langere baard, maar houd je het wel graag verzorgd en professioneel? Ga dan voor de uniforme baard van ongeveer vijf centimeter lang. Deze baard heeft dezelfde lengte als de snor en loopt uniform in elkaar over. Dat is ook waar de naam vandaan komt.
  • De karakteristieke lange baard: hou je van extreem en vind je het leuk om goed op te vallen met je baardgroei? Kies dan voor de lange, volle baard. Maar vergis je niet, je kunt je baard niet zomaar ongecontroleerd laten groeien. Juist bij lange baarden is het erg belangrijk dat ze een goede baardverzorging krijgen. Ook moet je een beetje geduld hebben voor deze stijl, want het duurt wel even voordat je deze lengte bereikt - mocht je haargroei er ook mee instemmen, natuurlijk!

Stap 4: breng je baard in model

De juiste stijl uitgekozen? Dan is het nu tijd om je baard in model te brengen. Voor een goed gemodelleerde baard raden we je aan om je baard regelmatig bij te trimmen. Echt waar, juist ook als je je baard heel lang wilt laten groeien. Omdat baardharen niet allemaal even snel groeien, is het belangrijk om ze af en toe weer op gelijke lengte te brengen. Zo krijg je uiteindelijk een verzorgder resultaat.

Bij een goede baardverzorging kun je het dagelijks doorkammen van je baard ook niet overslaan. Voor het ultieme resultaat kam je je baard na het wassen goed door met een houten kam. Een houten kam voorkomt dat je haren statisch worden en kamt eventuele klitten en losse haren goed uit je baard. Daarna gebruik je een speciale borstel of je vingertoppen om een verzorgend product naar keuze door je baard te verdelen. 

Wanneer je nog steeds niet helemaal tevreden bent over de look van je baard, kun je altijd nog baardwax gebruiken om je baard in model te brengen. Het lijkt veel op een baardbalsem, maar de wax is nog net iets steviger, zodat je zelfs de wildste baard ermee kunt temmen.