Large Teaser
Large Teaser

EDUARDO CAMAVINGA

Over routines voor de wedstrijd en stijl

De golden boy van voetbal en mode is de ster van onze zomerse COVER STORY. Van het winnen van eindeloos veel sporttrofeeën tot het paraderen over couture-catwalks, we ontdekken wat hem drijft.

Van Justin Kendall
9 juni 2024 · 6 min. leestijd

"Cama ohhh, Cama ohhh, Camavinga" galmt op dit moment door de Europese voetbalstadions. En in modekringen wordt het gefluisterd.

Eduardo Camavinga is een natuurtalent. "Ik was heel klein toen ik voor het eerst tegen een bal trapte. Het enige wat ik me kan herinneren is dat ik het heerlijk vond om de bal aan mijn voeten te hebben." Als we Camavinga spreken voor hij aantreedt in de finale van de Champions League, wordt duidelijk dat het sportieve traject van de 21-jarige explosief is geweest. Die beker in de wacht slepen is iets waar hij al sinds zijn jeugd naar streeft en het is hem al een keer gelukt. In 2021 scoorde hij in zijn debuutwedstrijd voor zijn droomclub en won zijn team de titel. "Ik krijg kippenvel als ik eraan terugdenk", zegt hij.

Maar Camavinga's natuurlijke talenten reiken verder dan voetbal. Ook buiten het veld is hij charmant, geestig en zeer elegant. "Mode is zo'n groot deel van mijn leven", legt hij uit. "Ik heb het altijd al leuk gevonden om me goed te kleden en ik gebruik mode als een manier om mezelf uit te drukken. Ik maak graag foto's en het is erg leuk om deel uit te maken van campagnes waarin ik mijn stijl kan laten zien." De meeste mensen oogsten met hun 'zelfexpressie' hoogstens een paar honderd likes op Instagram. Camavinga daarentegen belandt dankzij zijn berichten op de Balenciaga catwalk naast Kim Kardashian, Dua Lipa en Nicole Kidman. Hij liep voor het merk toen hij nog maar 19 jaar oud was tijdens de presentatie van de 51e couturecollectie.

De op maat gemaakte jas tot op de grond en de wat afstandelijke Demna-uitdrukking op zijn gezicht passen Camavinga misschien als een (strakke Balenciaga) handschoen, maar daaronder is alles een tikkeltje... zachtaardiger. "Ik wil mensen gewoon laten zien wie ik ben met mijn stijl en met verschillende soorten outfits… en er altijd goed uit zien." De jonge speler lacht verlegen om dit laatste punt en denkt vervolgens na over zijn favoriete merken, maar die zijn er blijkbaar niet. "Ik ben dol op veel van de hoogwaardige designermerken, maar ik denk dat niet het merk het belangrijkste is, maar de stijl van de kleding. Als ik bepaalde kleren leuk vind en ze passen bij mijn stijl, dan draag ik ze, ongeacht het merk." Niettemin is Camavinga een soort sport- en streetwear-icoon dat zich thuis voelt in de scene rond het exclusieve Londense merk Corteiz en merkdeals heeft met Nike, maar tegelijk niet bang is voor strakke pakken.

Ik wil mensen gewoon laten zien wie ik ben met mijn stijl.

- Eduardo Camavinga

Wat vindt Camavinga ervan dat voetbal en mode steeds meer met elkaar verweven raken? Nou, zoals met de meeste dingen, vindt hij het geweldig. "Zoveel voetballers houden ervan om zich goed te kleden," zegt hij, "het wordt inmiddels een onderdeel van de cultuur. Er zijn speciale pagina's op Instagram die zich richten op hoe voetballers zich kleden, en heel veel clubs werken samen met modemerken, ik vind het geweldig!" Een paar jaar voor Balenciaga's Cama-cameo was het Héctor Bellerín die de bal aan het rollen bracht. Virgil Abloh gaf de voorzet door hem te vragen in 2019 voor Louis Vuitton te lopen. In de vijf jaar daarna is het nog normaler geworden dat voetballers worden geassocieerd met niet-alleen-sportmerken. Voorbij zijn de dagen dat mensen de wenkbrauwen optrokken over de flitsendere, mooiere kant van David Beckham. Ook de hardnekkige vooroordelen over voetballers die veel blingbling en weinig smaak hebben, zijn (tot op zekere hoogte) verdwenen.

Voetbal wordt steeds modieuzer, maar omgekeerd is het net zo. Trends als 'blokecore' en 'blokette' [bereikten afgelopen zomer hun hoogtepunt] (), en zijn niet meer weg te denken uit het mainstream stijldiscours. Toegegeven, ontwerpers als Martine Rose en Wales Bonner hebben vanaf dag één voetbalreferenties in hun ontwerpen verwerkt, maar pas ergens rond 2022 werd het ineens cool om je te kleden als een meisjesversie van een Britse voetbalfan uit de jaren 90 die naar de pub gaat. Beroemdheden haakten in, net als de grotere merken en de rest is geschiedenis: Braziliaanse babytruitjes, [oversized shirts] () en versierde vintage voetbalschoenen zullen nog jaren te vinden zijn op websites als Vinted.

Camavinga past misschien moeiteloos in beide werelden, maar hij is bepaald niet de diva die hij zou kunnen zijn. Met zijn bruisende persoonlijkheid (en zijn knappe uiterlijk) vormt hij de inspiratiebron voor een geheel eigen esthetiek op sociale media. 'Camavingacore'-posts van fans laten zien dat de voetballer zowel op als naast het veld voor levendigheid zorgt: hij trekt gekke bekken naar interviewers, neemt grappige poses aan tijdens warming-ups en – voordat we het vergeten – verdedigt heldhaftig het doel tegen zo'n beetje iedereen (filmpjes van hem terwijl hij Messi tackelt, bijvoorbeeld, harken ladingen views binnen). Reddit-forums gewijd aan de verkiezing van de beste voetballers ter wereld – geen online ruimte waar je lang kunt treuzelen – noemen hem vaak als een rolmodel voor alle jonge atleten.

Bij Camavinga komt zijn familie op de eerste plaats. "Ik was altijd zo gemotiveerd om profvoetballer te worden, niet alleen voor mezelf," zegt hij, "maar ook voor mijn familie, om ze een beter leven te geven." Camavinga's ouders maakten de burgeroorlog in Angola mee. Toen Eduardo twee was, verhuisde het gezin naar Frankrijk. Een paar jaar later werd het huis van Camavinga verwoest door een brand – net toen Eduardo zijn carrière bij Rennes zou beginnen. Het was geen gemakkelijke reis. Tegenwoordig is de voetballer een prominent gezicht van de VN-vluchtelingenorganisatie en zijn bewondering voor zijn familie is niet veranderd. Die blijft, zegt hij, zijn belangrijkste inspiratiebron, en hij voegt er met een glimlach aan toe dat zijn vader de 'grote baas' is.

Ik hou van nieuwe stijlen.

- Eduardo Camavinga

In gesprek met Camavinga wordt al snel duidelijk dat hij zich er terdege van bewust is hoe gebeurtenissen in het verleden hem hebben gevormd tot de persoon die hij nu is. Hij is enthousiast over de toekomst. "Ik wil bekers blijven winnen bij deze voetbalclub. We hebben zo'n geweldige groep spelers en ik ben benieuwd wat we de komende jaren allemaal samen kunnen bereiken. Het is ook een droom van me om iets te winnen met Frankrijk, dus hopelijk kunnen we dat deze zomer en daarna bereiken." Wat zijn stijl betreft, wil hij die graag afwisselen. "Ik ben iemand die veel dingen kan dragen en ik hou van nieuwe stijlen." Waar Camavinga ook zijn zinnen op zet, hij bereikt binnen afzienbare tijd zijn doel. Spreek je over de toekomst van Camavinga, dan spreek je over de toekomst van het voetbal – dus volg die man, dan weet je zeker dat je bij blijft.

Zalando's YOUR BEST IS YET TO COME is een viering van actief zijn – op alle niveaus. Nog nooit een sport geprobeerd? Denk je dat je er toch niets van bakt? Maak je geen zorgen. Deze zomer is het tijd om in beweging te komen en wij zijn er om je te helpen.

Ontdek alle verhalen

STORIES, SERVED FRESH

Als er een interessant verhaal binnenkomt, ben jij de eerste die het hoort.