Stropdassen & accessoires

Populaire filters
744 artikelen weergegeven

Stropdassen: wat je altijd al wilde weten

Dresscode black tie, dresscode white tie, hoe knoop je een das?

Wat is de dresscode black tie? Denk bij dresscode black tie aan een hagelwit hemd gecombineerd met een zwarte stropdas en daarboven een al even gitzwart kostuum of smoking. Het is de look bij uitstek om er feestelijk uit te zien. Dresscode black tie was oorspronkelijk de kledingstijl van de bruidegom op het huwelijksfeest. Maar je kan er mits wat creativiteit ook gewoon je [strong]handelsmerk[/strong] van maken op het werk en op feesten of recepties. Zwarte stropdassen zijn niet weg te denken uit de hedendaagse cultuur. De dress code black tie is steeds geraffineerd, feestelijk, klasrijk en tegelijk gewoon cool. Stropdassen kan je op exuberante feesten vervangen door een vlinderdas. Gladgepoetste zwarte veterschoenen mogen niet ontbreken. Wil je op alle details letten dan kan je ook nog een classy leren riem dragen.

Wat is de dresscode white tie? Bij de white tie dress code draag je wit, wit en nog eens wit: een wit kostuum of rokkostuum, een wit hemd en tenslotte witte stropdassen of vlinderdassen. Een zeer formele dress code waarbij je gerust mag denken aan series zoals Downtown Abbey. De dress code bij uitstek voor banketten, gala's, huwelijken en andere feesten. De details zijn hierbij belangrijk. Een uurwerk dragen op een white tie feest is bijvoorbeeld niet gewenst, omdat dit de suggestie geeft dat je te veel aan de tijd denkt. Gevierde acteurs kiezen vaak voor witte stropdassen als ze in de bloemen worden gezet.

Hoe een das knopen? Zorg dat je hemd mooi geknoopt is tot en met het bovenste knoopje. Zet de kraag recht en leg een van je stropdassen rond je hals waarbij je moet inschatten waar je de smalle slip positioneert. Ben je groot, dan moet die een stuk boven de broeksriem hangen. Kruis ter hoogte van de hemdsboord de brede slip over de smalle slip en laat dan vervolgens de brede slip onder de smalle glijden. Als volgende stap breng je het brede deel bovenlangs het smalle. Dan haal je de brede slip omhoog over de das heen en laat je deze glijden in de gevormde lus. Intussen zorg je ervoor dat je de smalle slip vasthoudt en een hand vrij hebt om met de brede slip de lus vast te trekken. Speel wat met de lange en korte slip om deze mooi te vormen en breng tenslotte de knoop omhoog tot vlak onder je adamsappel. Met wat oefening lukt het je om je das perfect te knopen!

Hoe een das aandoen? Stropdassen zijn een statement: je wil er stijlvol en verzorgd uitzien. De das mag daarom zeker niet over je broeksriem hangen. De standaardmaat is ongeveer negen centimeter op het breedste punt. Dit is een type stropdas dat bij iedereen past. Ben je eerder klein van gestalte of net zeer lang dan kan je voor een extra smalle das gaan. Kortom, de stropdas kan je looks een eigen expressief karakter geven.