Make-up voor dames

Populaire filters
9.185 artikelen weergegeven

Zo kies je de juiste kleuren make-up voor jóuw gezicht

Heb je de nieuwste trends van 2019 al gezien?! Spannende futuristische kleuren voor het uitgaan, zalmkleurige oogschaduw voor overdag... het wordt een kleurrijk en zonnig jaar. Vind je het echter moeilijk om de juiste kleuren en technieken te kiezen voor jouw features? Met onderstaande stijlgids ontdek je hoe je een persoonlijke look creëert op basis van onder andere je huidconditie en haarkleur.

Een goed begin is het halve werk

Om de juiste make-up te kiezen, is het eerst handig om te weten wat voor huidtype je hebt. Je hebt anders de kans dat de producten niet goed pakken, of een vlekkerig en glimmend resultaat geven.

De verschillende huidtypen:

 • Normale huid: geen opvallend vette of droge delen, kleine poriën, slechts sporadisch onzuiverheden.
 • Vette huid: vettig aanvoelende delen en grove poriën.
 • Droge huid: geen vette delen (soms wel glanzend, verwar dit echter niet met een vette huid), voelt strak aan, minder opvallende poriën.
 • Gecombineerde huid: vette delen in de T-zone, rest van de huid is normaal of droog, op de vette delen zijn de poriën zichtbaar.

Hoe vetter de huid, hoe meer je op dient te letten dat je geen (te) dekkende producten gebruikt. Hiermee verstop je je poriën nog meer en heb je extra kans op een glimmende huid, met als resultaat weer meer onzuiverheden. Gebruik bijvoorbeeld minerale poeders voor een subtiele finish, of een alles-in-één product als CC Cream voor een snel en natuurlijk resultaat. Zorg daarnaast altijd voor een gezonde basis onder je make-up, van bijvoorbeeld een serum en dagcrème of moisturizer. Een vochtinbrengend gezichtsmasker per week kan ook wonderen doen voor je huid. Des te droger de huid, des te dikker de textuur van je verzorgingsproducten mag zijn; zo pakt je make-up vervolgens ook het best.

De basis: stralend, maar graag wel natuurlijk

Om een zo mooi ogend effect te bereiken, is het uiteraard aan te raden enkel tinten te gebruiken die bij je passen. Welke dat voor jou zijn, weet je aan de hand van je huid-, oog- en haarkleur. De juiste kleur foundation kiezen, is hierin natuurlijk het allerbelangrijkst. Maar hoe test je dit?

We zijn nogal snel gewend make-up op onze handen of pols te testen, maar voor foundation is dit helaas niet aan te raden. Bij negen op de tien mensen heeft het gezicht namelijk een nét iets andere tint. Probeer foundation in plaats daarvan op je kaaklijn, om zo een match te vinden tussen je gezicht en hals. Op een sterke scheidingslijn zit natuurlijk niemand te wachten!

Het is ook aan te raden om twee tinten te kiezen; één voor de zomer en één voor de winter. Voor de seizoenen ertussen kun je dan de twee producten mengen om je natuurlijke huidskleur zo goed mogelijk na te bootsen.

Welke finish je kiest, ligt geheel aan jouw smaak. Ook in dit geval kan het prettig zijn verschillende opties in huis te hebben, zodat je voor elke gelegenheid een passende look hebt. Denk bijvoorbeeld aan een glossy finish voor ’s avonds en iets matter voor overdag.

Opbouwen: laat je beste kant zien

Om deze basis nog eens extra stralend aan te zetten, gebruik je als eerste een bronzer of eventueel een contourpalette. Hiermee breng je subtiele schaduwen aan langs de randen van je gezicht, zodat je later accenten en highlights kunt toevoegen. Net als bij de rest van je make-up, gebruik je je huidskleur en huidtype als guideline om de juiste bronzer te vinden.

Per huidskleur:

 • Donkere huid: zolang je ervoor zorgt dat je gekozen kleur dichtbij je eigen huidskleur ligt, kun je vrijwel alle tinten gebruiken, afhankelijk van je smaak. (Score!)
 • Getinte huid: probeer weg te blijven van oranje tinten, en denk meer in olijfkleuren. De lichtste tint die je natuurlijk vindt ogen, past waarschijnlijk het beste.
 • Lichte huid: zo licht mogelijk! Zijn de lichtste tinten alsnog te donker, gebruik dan een compactpoeder een paar tinten donkerder dan je teint.

Per huidtype:

 • Normale huid: je kunt alle soorten gebruiken, van vloeibaar tot poeder.
 • Droge huid: je zou poeders kúnnen gebruiken, maar het mooiste resultaat bereik je toch echt met een crème. Deze versmelt beter met je huid en voorkomt droge plekken.
 • Vette huid: gebruik een poeder, en het liefst een met zo weinig mogelijk shimmer.
 • Gecombineerde huid: vloeibaar is in de meeste gevallen een no-go. Hiermee krijg je een extra glimmend effect op de vettere gedeelten. Je zou een crème kunnen proberen, maar poeders geven vaak het beste effect.

De accenten: je gezicht écht laten stralen

Highlighter is de ultieme finishing touch van je basismake-up! Ook hier is je huidskleur leidend, maar heel veel fouten kun je er gelukkig niet mee maken. Het belangrijkst is dat je niet een te donkere highlighter aanschaft. Breng ‘m aan op je jukbeenderen voor een gezonde glow, met eventueel een extra accent onder je wenkbrauwen en op je neusbrug.

 • Donkere huid: probeer parelkleurige, koele tinten te vermijden. Kies een mooie bronskleur of ga voor een koraaltint.
 • Getin