Highlighter

Populaire filters
203 artikelen weergegeven

Zo gebruik je highlighter voor een stralende look

We hebben het allemaal weleens: de wekker gaat, de nacht was iets te kort en nu is er ook net niet genoeg tijd voor die tweede kop koffie. Gelukkig is er een eenvoudige en ontzettend effectieve manier om de laatste restjes vermoeidheid om te toveren in een gezonde, wakkere look: highlighter.

Geen idee waar je moet beginnen? Geen probleem, wij zetten een paar handige tips voor je op een rij! En als je eenmaal je ideale kleur en textuur hebt gevonden, zit-ie er in tien seconden op. Heb jij alle tijd om te stralen.

Kies je kleur

Laten we beginnen bij het begin: het kiezen van de juiste kleur voor jóuw gezicht.

Bij het kiezen van jouw perfecte highlighter gaat het er niet alleen om dat je de kleur mooi vindt. Hoewel je van ons natuurlijk alle kleuren van de regenboog mag dragen (en voor festivals en Instagram is dat soms juist the way to go), kun je voor een natuurlijke glow het best kiezen voor een tint die goed past bij je huidskleur en ondertoon.

Maar… weet je niet wat de ondertoon van je huid is? Dat geeft niet, met deze simpele testjes kom je er in no time achter of jij een koel of warm type bent.

 • Check je aders: als deze blauw lijken, heb je een koele ondertoon. Groen betekent een warme ondertoon en als ze groen-blauwig lijken, kan het zijn dat je een neutrale ondertoon hebt.
 • Goud of zilver? Gouden sieraden staan het mooist bij een warme ondertoon en zilveren bij een koele. Kun je niet beslissen wat het best staat? Dan heb je waarschijnlijk een neutrale ondertoon.
 • Zonnestralen: snel bruin worden duidt op een warme ondertoon, terwijl snel verbranden of nauwelijks bruin worden meestal duidt op een koele ondertoon.

Highlighter is net als foundation verkrijgbaar in verschillende tinten, die het mooist staan bij verschillende ondertonen van de huid.

 • Warme ondertoon: je hebt een gele of olijfkleurige ondertoon en kunt het best kiezen voor een warme kleur, dus met gele, champagnekleurige of goudachtige tinten.
 • Koele ondertoon: je hebt een roze, blauw-rode ondertoon en je hebt de meeste baat bij een product met een zilveren of blauwachtige tint.
 • Neutrale ondertoon: lucky you! Jij ziet er fantastisch uit in alle tinten. Experimenteer om je persoonlijke favoriet te vinden.

Poeder, vloeibaar of een stick?

Nu je de juiste tint voor jouw huid hebt bepaald, ben je een stapje dichterbij het kiezen van je ideale highlighter. Je hebt echter nog één beslissing te nemen: wordt het een poeder, een stick of een vloeibare variant? Wat de meest geschikte optie voor jou is, hangt af van het gewenste effect en je huidtype.

 • Poeder: is geschikt voor de vettere huid en heeft vaak de voorkeur bij vrouwen met een gecombineerde huid. Poeders bevatten vaak meer glitter en zorgen dus voor een meer uitgesproken glam.
 • Vloeibaar: is geschikt voor een drogere huid, maar kan ook worden gebruikt bij een gecombineerde huid. Een vloeibare textuur is makkelijk aan te brengen en het ziet er vaak natuurlijker uit dan poeder, omdat je er preciezer en subtieler mee te werk kunt gaan.
 • Crème of stick: is geschikt voor een drogere huid, maar kan ook worden gebruikt bij een gecombineerde huid. Door een stick te gebruiken kun je je highlights heel nauwkeurig aanbrengen en uitsmeren, maar het is iets moeilijker te bepalen hoe fel het resultaat wordt.

Voor een extra rode loper-effect kun je zelfs een stick of crème gebruiken en dit vervolgens afwerken met een poederversie!

Geen huid is gelijk en je poriën verstoppen is niet ons doel. Neem dus een paar minuten de tijd om je huidtype te bepalen. Daarnaast bestaan er naast een droge, vette en gecombineerde huid natuurlijk meerdere huidtypen, zoals de normale huid, de gevoelige huid en de rijpere huid. Om erachter te komen wat het best bij jou past kun je verschillende texturen uitproberen. De algemene regel is echter dat crème en vloeibare texturen beter samengaan met de meeste huidtypen dan poeder.

Tip: breng een laagje BB cream of getinte dagcrème met hydraterende eigenschappen aan, voordat je met je make-upsessie begint. Een gezonde en gehydrateerde huid is namelijk de beste basis voor make-up!

Benadruk je positieve features

Bij contouring gebruik je make-up om je gewenste gezichtscontouren te benadrukken, en naast het aanbrengen van schaduwen is highlighter is daarvan een essentieel onderdeel. Hiermee benadruk je alle positieve punten in je gezicht op een natuurlijke manier.

Welke delen je precies accentueert, is helemaal aan jou. Als je niet weet waar je moet beginnen, breng je het product het best aan op de delen van je gezicht waar het licht op valt:

1. Jukbeenderen: voor een wakkere blik en scherpere contouren. Kom niet te dicht bij de ogen, om te voorkomen dat je ook de fijne rimpeltjes accentueert.

2. Wenkbrauwbotten: met highlights nét onder je wenkbrauwen creëer je een natuurlijke ooglift.

3. Binnenste ooghoeken: zorgt ervoor dat je ogen groter en frisser lijken. Hiervoor kun je ook een lichte oogschaduw gebruiken.

4. Neusbrug: door vanaf je voorhoofd over je neusbrug naar beneden te swipen wordt je neus optisch langer en dus smaller.

5. Kin: hierdoor krijgt je gezicht meer vorm. Een ideale tip voor als je je kin bijvoorbeeld te afwezig vindt.

6. Cupidoboogje (het kuiltje boven je bovenlip): laat je lippen groter lijken.

Zorg dat er tijdens het aanbrengen van het product voldoende licht op je gezicht valt, en bij voorkeur een beetje zon. Zo voorkom je dat je per ongeluk te veel aanbrengt en als een discobal de deur uitstapt. Wees je er ook van bewust dat highlighter op foto's nadrukkelijker te zien is. Een te dikke laag ziet er dan al snel uit als transpiratie (en dat willen we natuurlijk niet).

Handige hulpmiddelen

Er zijn twee manieren om je highlighter aan te brengen: vingers en kwasten. Welke je precies gebruikt, hangt vooral af van de door jou gekozen textuur.

 • Als je hebt gekozen voor een stick of vloeibare versie kom je een heel eind door je vingertoppen te gebruiken. Op die manier breng je zachtjes op je huid deppend precies de juiste hoeveelheid aan, op precies de juiste plekken. Als je toch meer voelt voor een kwast, kies in dit geval dan voor synthetische haren, omdat deze het product niet opnemen en zorgen voor een geleidelijke afgifte aan de huid.
 • Haal bij het gebruik van poeder je kwasten tevoorschijn. Een waaierkwast (of fan brush) is onmisbaar voor een subtiel, geleidelijk opgebouwd laagje glow. Natuurlijke kwasten zijn de beste optie bij poeder, omdat synthetische haren te glad zijn en het poeder er daardoor te vroeg af valt.

In alle gevallen geldt dat compactere kwasten zorgen voor meer intense en opvallende highlights, terwijl je met kwasten waarbij de haren verder uit elkaar staan voor een subtieler resultaat gaat.

Let op: blenden is key bij het aanbrengen van je make-up, want je bent natuurlijk niet op zoek naar een gezicht vol camouflagestrepen. Je hebt je doel bereikt als je niet meer ziet waar een product begint en eindigt.

Wat laatste tips

 • Kies bij het gebruik van verschillende soorten producten voor eenzelfde textuur. Dat wil zeggen: poeder op poeder en crème op crème.
 • Oeps! Iets te enthousiast geweest met de shine? Dit los je eenvoudig op door er een klein beetje contourpoeder overheen te kwasten. Je kunt de overmatige glans vaak zelfs verhelpen door het gebied lichtjes met een schone kwast te bewerken.
 • Heb je even geen highlighter bij de hand, maar wel dringend behoefte aan wat glans? Ga naar plan B en gebruik een beetje olie, serum of een transparante lippenbalsem voor een instant frisse gloed.

Hopelijk heb je nu voldoende handvatten voor een nieuw highlight-experiment, want met een goed aangebrachte highlighter loop je er altijd stralend bij. Eigenlijk zou het dus onderdeel moeten zijn van alle make-upsets en toilettassen.