Contouring

Populaire filters
46 artikelen weergegeven

Krijg het vandaag nog onder de knie: de kunst van contouring

Contouring. Je hebt er vast weleens van gehoord. Maar wat is het nou precies en belangrijker nog: hoe breng je het vakkundig aan?

Contouring is het nauwkeurig aanbrengen en blenden van make-upproducten op het gezicht, om een illusie te creëren van bijvoorbeeld vlijmscherpe jukbeenderen en een gebeeldhouwde kaaklijn. Je kunt ervoor kiezen je voorhoofd, kin of neus optisch te verkleinen (of juist vergroten) en de gewenste delen van je gezicht in de schijnwerpers te zetten, met behulp van schaduwen en highlights.

Je make-up aanbrengen is eigenlijk gewoon een kunstvorm, dus pak je schildersdoek erbij (en dan hebben we het natuurlijk over je gezicht) en lees met ons mee.

De juiste voorbereiding

Voordat je enthousiast begint met het aanbrengen van je make-up, is het belangrijk dat je een moment de tijd neemt voor de voorzorg van je gezicht. Je wilt immers beginnen met een gezonde en schone lei. Nieuwe make-up over oude make-up is gedoemd te mislukken.

  • Haal dus alle laatste make-uprestjes eraf met een make-upremover of natuurlijke olie. Wrijf niet te hard, ga geduldig en met beleid te werk. Eigenlijk zou er niet veel meer te verwijderen moeten zijn, aangezien het verwijderen van je make-up een cruciaal onderdeel is van je avondroutine. Slapen met make-up op zorgt voor verstopping van je poriën en een versnelde veroudering van de huid.
  • Breng primer aan. Dit vormt een basis tussen je huid en de make-up die je gaat gebruiken. Zo bescherm je je huid en blijft je make-up ook nog eens beter zitten!

Goed, de eerste stap is gezet. Voordat je klaar bent voor je contoursessie, heb je nog een aantal dingen te doen:

  • Foundation aanbrengen, voor een egale huid.
  • Werk de laatste oneffenheden en plekjes weg met een concealer. Let op dat je deze aanbrengt ná je foundation, anders veeg je het er immers zo weer af.

Kies je favoriet

Er zijn een aantal dingen om te overwegen bij het kiezen van je perfecte contouring:

  • De kleur. Je kiest het best voor een kleur die een of twee tinten donkerder is dan je huidskleur. Maak je keuze bij voorkeur bij daglicht. Kies voor een grijsachtige tint om natuurlijke schaduwen te creëren.
  • Crème of poeder? Voor welke textuur je kiest, hangt af van je voorkeur en huidtype. Contoursticks zijn makkelijk om mee te werken en geven je moeiteloos een natural look. Als je een vettere huid hebt, kun je beter voor een poedervorm kiezen. Een voordeel is dat die vaak bestaan uit een palet met meerdere tinten.

Wat je het best kunt vermijden bij de aankoop van je nieuwe product, is glans en glitter. Schaduwen glimmen niet, ga dus voor een matte tint. Schaduwen zijn ook niet oranje; het gebruik van bronzer als contouring is daarom geen goed idee.

Experimenteer met verschillende tinten op je hand of kaaklijn om te kijken welke als meest natuurlijke schaduw bij jouw huidskleur past.

Ready, set, go!

Super! Je hebt je gezicht voorbereid op de contouring en je hebt een geschikt product gevonden. Nu is het tijd voor het echte werk.

We beginnen met een highlighter, om alle delen van je gezicht die je wilt benadrukken extra glans te geven. Lees meer: zo gebruik je highlighter voor een stralende look.

Nadat je je highlighter volledig hebt geblend, is het tijd voor je contouring. Waar breng je deze precies aan? De regel is eigenlijk altijd op de invallende delen van je gezicht, dus niet op uitstekende delen zoals je jukbeenderen, kaken en kin. Die plekken zijn gereserveerd voor de highlights. Dit is waar je het wel aanbrengt:

  • Langs de grens van je haarlijn. Hierdoor lijkt je voorhoofd korter. Dit sluit naadloos aan op je natuurlijke bruining, aangezien dit gewoonlijk het gebied is waar de zon je gezicht het meest raakt.
  • Je slapen: trek een lijntje richting je oog.
  • Onder je jukbeenderen, van buiten naar binnen.
  • Onderlangs je kaaklijn, zo zorg je ervoor dat er geen dubbele kin te zien is.

Tip: om je kin optisch korter te maken, breng je wat contouring aan helemaal onderaan het puntje van je kin. Voor een langere kin kun je juist meer highlighter over het midden aanbrengen.

Hoewel alle gezichtsvormen min of meer dezelfde structuur hebben, geldt dit niet helemaal voor de neus. Neuzen kunnen erg van elkaar verschillen en je manier van contouring hangt af van welke illusie je wilt creëren.

Voor de illusie van een kleinere en smallere neus, kun je donker contourpoeder aanbrengen aan de voorkant van het puntje van je neus, van bovenaan je neus langs de zijkanten naar beneden, en op je neusvleugels. Gebruik hiervoor een dun penseel. Breng ten slotte highlighter aan van bovenaan over het midden van je neus naar beneden.

Blend alle contouren geduldig tot alle kleurovergangen vloeiend zijn. Met strepen wil natuurlijk niemand naar buiten!

De finishing touches

Je highlights en contouren lopen vloeiend in elkaar over en je hebt de juiste accenten gelegd. Je bent echter nog niet hélemaal klaar.

  • Fixeren: dit is een cruciaal onderdeel van je make-upsessie. Na het aanbrengen van je contouren kun je een fixeerpoede of -spray gebruiken om je make-up mooi te laten hechten. Zo heb je zo lang mogelijk plezier van je kunsten.
  • Bronzer: heeft een meer oranje tint en geeft je gezicht daardoor een warme tint. Vermijd bronzer over de highlights, maar volg in plaats daarvan de vormen van de contouring.
  • Werk je contouren indien nodig bij met een platte kwast, voor een nauwkeurige vormgeving.
  • Je kunt eventueel een kwast met fixeerpoeder of lichtgekleurd contourpoeder gebruiken om je highlights duidelijker te maken.
  • Gebruik een licht poeder om het geheel zijdezacht en glad te maken. Je kunt hiervoor een grote kwast gebruiken.
  • Breng een subtiele hoeveelheid rouge aan op de appeltjes van je wangen (het rondste gedeelte), voor een gezond blosje.

Let op: breng bronzer ook aan in je nek en hals om de kleur daarvan te matchen met je gezicht. Geloof ons, dit wil je niet vergeten!

Op zoek naar extra glamour? Gebruik dan een highlighter in poedervorm met subtiele glitter. Breng dit alleen aan op de zijkant van je jukbeenderen en op je wenkbrauwbotten. Gebruik hiervoor een niet al te grote kwast, zodat je gericht te werk kunt gaan en geen highlighter in je wenkbrauwen krijgt.

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist de volledige basis gelegd. Je kunt nu naar wens andere soorten make-up aanbrengen om je look te voltooien. Denk bijvoorbeeld aan een lichte oogschaduw, eyeliner en mascara als everyday-optie, of een knalkleurtje op je lippen voor een wow-effect.

Do’s & dont’s

Er zijn een aantal veelgemaakte contour-fouten die je gemakkelijk kunt voorkomen. Wij zetten ze hier voor je op een rijtje:

Niet doen: donkere contouren en lichte highlights tegelijkertijd aanbrengen, en daarna beginnen met het blenden van de donkere stukken en dit in de lichte delen mengen. Op die manier creëer je eigenlijk een nieuwe laag foundation, alleen een paar tinten donkerder.

Wel doen: maak het jezelf gemakkelijk en begin met aanbrengen en blenden van je highlights. Begin daarna pas aan de donkere contouren.

Niet doen: donkere tinten vanaf je jukbeenderen naar beneden over je kaak vegen.

Wel doen: je contouren lichtjes schuin naar boven deppen en de vorm van je jukbeenderen accentueren.

Niet doen: vegen, want wat je waarschijnlijk niet als beoogde resultaat hebt, zijn strepen en vlekken make-up.

Wel doen: deppen (met een sponsje of kwast), want je bent waarschijnlijk wel op zoek naar een subtiele, natuurlijke overgang van donkere naar lichte accenten.

Twee algemene tips, zeker handig voor wanneer je ook met bovenstaande aan de slag gaat:

  • Wel doen: maak je beautyblender vochtig. Hierdoor wordt je product minder geabsorbeerd en fixeert je make-up beter.
  • Wel doen: zorg ervoor dat je je make-up laagje voor laagje opbouwt. Dit komt er namelijk veel natuurlijker uit te zien dan wanneer je meteen een dikkere laag aanbrengt. Een te dikke laag kan daarnaast gaan klonteren en vegen.

Yes, you did it. Je hebt je eigen, prachtige kunstwerk gecreëerd en kunt nu gaan genieten van je stralende en mooi geaccentueerde gezichtsvormen. Of je nu een loungedag of een avondje uit in het verschiet hebt, jij bent er klaar voor!