Eyeliner

Populaire filters
514 artikelen weergegeven

Eyeliner aanbrengen is niet moeilijk: ook jij kunt het

Misschien heb je wel eens een eyeliner geprobeerd, maar lukte het niet goed. Misschien wil je het voor het eerst gaan proberen omdat het effect je tof lijkt. Of misschien gebruik je al jaren hetzelfde en wil je gewoon eens iets anders. Wat je ervaring ook is, dit artikel helpt je sowieso (verder) op weg.

Eyeliner is een eeuwenoud gebruik

Je kent ze vast wel, de plaatjes van Cleopatra en andere Egyptische vorstinnen en farao’s met zwaar aangezette ogen. Eyeliner werd vooral gebruikt om te beschermen tegen ‘het kwaad’, maar ook omdat de zwarte lijnen rond het oog zouden beschermen tegen de felle zon. Ook in Azië, in India en Japan bijvoorbeeld, werd en wordt dit gedaan.

Het aanzetten van de ogen om ze te accentueren werd populair in Europa aan het begin van de twintigste eeuw, toen Europeanen gefascineerd raakten door Egypte. In de jaren twintig kwamen ‘smoky eyes’ in de mode, toen nog met behulp van een kohlpotlood. Het strakke, zwaardere lijntje werd in de jaren zestig groot dankzij modellen als Twiggy en filmsterren als Brigitte Bardot.

Liquid liner en gel

Zoveel keus als nu, hadden vrouwen in de jaren zestig nog niet. Eyeliner is inmiddels in veel verschillende vormen verkrijgbaar:

  • liquid liner in een flesje
  • liquid liner als marker of pen
  • gel liner in een potje
  • gel liner als crayon of pen

Liquid liner zit net als mascara in een klein flesje en wordt ook wel dipliner genoemd. Het lange, flexibele kwastje van een dipliner is relatief moeilijk te sturen, maar als je wat meer ervaring hebt, kun je hier ieder gewenst effect mee bereiken. Voor een beginner is het minder geschikt: dunne lijnen maken is lastig en voor je het weet heb je de Amy Winehouse-look - tenzij dat is waar je naar op zoek bent, natuurlijk!

Een variant op liquid liner is een marker of pen. Vaak is het kwastje korter en steviger of heeft het zelfs een soort viltstiftpunt. Omdat je er beter mee kunt sturen, is de pen een aanrader voor beginners, vooral die met een viltstiftpunt. Eyelinerpennen geven een mooie, subtiele lijn. Wil je toch een dikke lijn, dan kun je een pen gebruiken met een chisel tip, oftewel een schuin aflopende bovenkant. Hiermee kun je zowel dunne als dikke lijnen tekenen.

Ten slotte bestaat er ook nog de gel liner. Deze zit meestal in een potje, dus je hebt hierbij een losse kwast nodig. Met gel maak je prachtige lijnen - wel met wat oefening - en inmiddels is het ook als pen verkrijgbaar.

Wat je kunt doen met eyeliner

De allersimpelste manier om je ogen te accentueren met eyeliner, is om net langs de wimperrand van je bovenste ooglid een dunne lijn te trekken, van de binnenste naar de buitenste ooghoek. Je wimpers lijken dan meteen ook dikker. Probeer zo dicht mogelijk bij de wimperrand te blijven. Als je nog een randje huid ziet, kun je dat beter opvullen. Voor een subtieler effect kun je ook halverwege de wimperrand beginnen.

Een dunne lijn geeft een natuurlijk effect, maar je kunt de lijn zo dik maken als je  wilt. Dunner aan de binnenkant en dikker aan de buitenkant is meestal het mooist. Zet eventueel eerst streepjes over je ooglid en vul de lijn daarna in.

Voor een wing is het makkelijker om andersom te werken: van buiten naar binnen. Eerst maak je een streep zoals hierboven beschreven, daarna teken je de wing. Begin op het punt waar je hem wilt laten eindigen en vul daarna tot aan je ooghoek in. Laat de wing altijd naar boven wijzen. Voor de cateye-look zet je nadat je een wing hebt gemaakt ook nog een (klein) deel van je onderste ooglid aan. Of je hele onderste ooglid, aan jou de keus.

Smoky eyes zijn simpel te maken, als je het werken met eyeliner eenmaal onder de knie hebt. Vervaag gewoon met een sponsje de (extra dik) opgebrachte eyeliner en voilà.

Probeer ook eens een andere kleur. Vooral onder je oog geeft dit een leuk resultaat. Of probeer een liner met glitter voor een extra opvallende look. Een ander idee is om twee verschillende kleuren in een dubbele lijn te gebruiken of om twee kleuren in elkaar over te laten lopen.

Oeps, foutje!

Of je nu beginner bent of al jaren eyeliner gebruikt, het gaat ongetwijfeld wel eens fout. Wees gerust, je hoeft echt niet altijd helemaal opnieuw te beginnen. Met behulp van een conceale of oogschaduw kun je uitschieters bijwerken. Ook kun je met een vochtig wattenstaafje proberen te corrigeren - probeer in dat geval naar binnen te werken, in plaats van het verder uit te smeren. Allesverwijderen werkt het makkelijkst met een remover op oliebasis.

Oefenen en nog eens oefenen

Een mooie lijn is niet moeilijk, maar wel een kwestie van oefenen. Je kunt dit eerst op de rug van je hand doen, om feeling te krijgen met het product of om mooie wings te maken. Ga het niet voor het eerst uitproberen als je haast hebt, maar doe het op een rustig moment. Al snel zul je je eigen stijl en routine ontwikkelen. Een paar tips tot slot:

  • Gebruik eventueel eerst een primer, zodat de lijn extra lang mooi blijft.
  • Veeg overtollige liner eerst van je kwast wanneer je een dipliner gebruikt.
  • Breng eyeliner aan vóórdat je je wimpers krult of mascara aanbrengt.
  • Leun met je hand voorzichtig op je wang voor meer stabiliteit.
  • Ga hygiënisch om met de liner; deel deze bijvoorbeeld alleen met een vriendin als je met schone kwasten werkt.

Een mooi lijntje of een wing is zeker binnen handbereik. Sommige eyeliners zijn geschikter voor beginners en andere voor gevorderden, maar het is vooral een persoonlijke keus. En omdat het effect van elke liner anders is, is het niet vreemd om verschillende soorten en kleuren in je make-upvoorraad te hebben. Succes!