Geurkaarsen

Populaire filters
48 artikelen weergegeven

De geurkaars: een sfeermaker met een heerlijk luchtje

Een geurkaars kan op allerlei manieren sfeer in je interieur brengen. In een handomdraai tover je een saaie ruimte om in een romantische wegdroomkamer, of laat je je keuken naar versgebakken koekjes ruiken.

Geuren roepen herinneringen op

Wanneer je vanille ruikt, denk je misschien aan appeltaartjes bakken met je oma. En bij de geur van kokos of ananas waan je je meteen weer op dat strand met die wuivende palmbomen tijdens je vakantie vorig jaar. Plezierige gebeurtenissen worden vaak aan een geur gekoppeld en wanneer je die geur weer ruikt, borrelen diezelfde gevoelens en herinneringen bij je naar boven. Het is dus bij het kopen van een kaars belangrijk te bedenken welke gevoelens je op wilt roepen en van welke geuren je blij wordt.

Met geuren als vanille, kaneel en dennenboom moet je meteen aan de kerst en gezelligheid tijdens de koude wintermaanden denken. Hou je niet zo van de winter, dan kun je misschien beter kiezen voor een geur die je aan warme landen doet denken, zoals sinaasappel of exotische bloemen. Je kunt je lievelingsgeur kiezen, maar je zou ook een keer voor een nieuwe, spannende combinatie van geuren kunnen gaan om zo nieuwe herinneringen te creëren.

Als je graag mediteert, kan een geurkaars je helpen ontspannen. Lavendel, kamille, pepermunt en tijm zijn bekende geuren die hiervoor gebruikt worden, maar je kunt ook kiezen voor een geur waar je gewoon blij van wordt, een geur die positieve gedachten bij je oproept. Probeer ook eens een geur die je bijvoorbeeld helpt bij een goede nachtrust, zoals sinaasappel, vanille of jasmijn.

Geurkaarsen als onderdeel van je inrichting

Net als gewone kaarsen en waxinelichtjes geven geurkaarsen ook sfeer vanwege het warme licht: alles lijkt er mooier en gezelliger van te worden. Bovendien geeft kaarslicht net als geuren zintuiglijke prikkels die bepaalde herinneringen en gevoelens bij je oproepen.

Denk bij het kopen van geparfumeerde kaarsen niet alleen aan de sfeer die ze met hun warme kaarslicht en heerlijke geuren creëren, maar ook aan de vorm, kleur en het materiaal van de houder. Vaak zitten de kaarsen in een trendy blik of een decoratief glas. Soms is het kaarsvet van spannende kleuren gemaakt. Zelfs zonder ze aan te steken geven deze kaarsen je kamer zo al een stijlvolle boost. En nadat ze opgebrand zijn, kun je de lege houder natuurlijk gewoon ter decoratie laten staan of voor een andere kaars of waxinelichtje gebruiken.

Kies voor een romantische sfeer in je slaapkamer, voor gezelligheid in je keuken en voor een luxe-uitstraling in je woonkamer; niet alleen wat betreft de geuren, maar ook door op de vormgeving van de houder te letten. En zet ook eens geurkaarsen of geurstokjes in je badkamer en toiletruimte neer. Denk hierbij aan frisse geuren, die aan bloemen, de zee of het bos doen denken. Voor de badkamer kun je natuurlijk ook voor romantiek of voor een ontspannende en meditatieve sfeer kiezen.

Hoe laat je je geurkaars beter branden?

De meeste kaarsen branden lekker lang, maar je kunt ze nog beter laten branden met deze simpele trucs:

 • Knip een klein stukje van de lont af, zodat je een mooie vlam krijgt en er geen roet op de houder komt door een flakkerende vlam.
 • Zet de kaars om dezelfde reden niet op een plek waar tocht kan ontstaan, zoals bij een kachel, een deur of een raam.
 • Sommige kaarsen hebben meerdere lontjes: steek deze altijd tegelijkertijd aan.
 • Laat je kaars in ieder geval branden tot de bovenste laag kaarsvet is gesmolten voordat je hem dooft, anders ontstaat er een kuiltje in het midden waarin de lont zal verdrinken, waardoor je de kaars de volgende keer niet goed kunt aansteken.

Wat kan ik nog meer met mijn kaarsen?

Soms blijven er nare luchtjes in huis hangen, zoals na het koken of na een feestje waarbij er werd gerookt. Een geurkaars kan prima helpen ongewenste geurente neutraliseren. Al snel zal je huis weer lekker fris ruiken. Kies voor frisse en lichte geuren, zeker als je ze geregeld hiervoor wilt gebruiken.

Op je terras kun je ook prima geurkaarsen gebruiken. Want wat is er nou heerlijker dan op een zwoele zomeravond nog lang buiten te zitten met je vrienden? Geurkaarsen zorgen voor gezellig licht en een heerlijke geur, en zo creëer je misschien nog meer positieve en blijvende herinneringen. En met sommige geuren – die jij wel lekker vindt – jaag je meteen allerlei lastige insecten weg. Probeer eens een kaars met citroenmelisse, pepermunt of lavendel.

Denk ook eens aan een mooie kaars of geursetje als je om een cadeau verlegen zit. Niet alleen zal de ontvanger er langer plezier van hebben dan van een bos bloemen of een fles wijn, je kunt er ook een heel persoonlijk cadeau van maken. Verwen je vriendin met een geurkaars die haar aan haar jeugd in Spanje herinnert of geef je vader een kaars die hem aan zijn favoriete jaargetijde doet denken.

Veiligheid

Net als bij gewone kaarsen kun je er met een paar simpele veiligheidsmaatregelen voor zorgen dat je alleen maar plezier van je geurkaars zult hebben:

 • Zorg ervoor dat de kaars stevig staat, op een niet-brandbare ondergrond en niet in de buurt van brandbare materialen, want de houder kan flink heet worden; verplaats een brandende of nog niet afgekoelde kaars daarom ook niet.
 • Pas altijd op met kleding in de buurt van een kaars.
 • Zorg voor een goede ventilatie van de ruimte, maar zet de kaars niet op de tocht omdat de vlam dan kan gaan flakkeren.
 • Houd de kaars buiten bereik van kinderen en huisdieren, en laat een kaars nooit onbewaakt achter.
 • Laat een kaars in een glazen houder niet helemaal opbranden, het glas kan te warm worden en kapot springen.
 • Doof een kaars niet met water en pas op met het uitblazen ervan, in verband met heet kaarsvet.
 • Volg in ieder geval altijd de aanwijzingen op de verpakking op.

Geuren, kleuren, warm licht, sfeer en herinneringen: wat ons betreft verdient de veelzijdige geurkaars het hele jaar door een plekje in huis, niet alleen met de kerst.